Όμιλος ΚΟΥΪΜΤΖΗ – ΔΕΘ: Ισπανική… επέλαση! “ΔΙΑΣ” για το εθνικό όχημα

Την πρότασή τους για το νέο Εθνικό Όχημα» του Ελληνικού Στρατού, στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Άμυνας, παρουσιάζουν η εταιρεία ALPHA SYSTEMS του ομίλου ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ, σε συνεργασία με την Ισπανική εταιρεία URO Vehículos Especiales S.A και την Ελληνική Eunice Energy Group, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (υπαίθριος χώρος-περίπτερο 15), από τις 11 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το VAMTAC, το ειδικό στρατιωτικό όχημα υψηλής κινητικότητας, το οποίο στην προτεινόμενη για τις ανάγκες της χώρας μας έκδοση θα ονομάζεται «ΔΙΑΣ».

Το όχημα μπορεί να παραχθεί με το ίδιο πλαίσιο σε αρκετές παραλλαγές και με διαφορετικό βαθμό θωράκισης, αναλόγως της χρήσης, όπως όχημα μεταφοράς προσωπικού, φορέας οπλικών συστημάτων, όχημα επιτήρησης συνόρων, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης, αλλά και ειδικό πυροσβεστικό όχημα αεροδρομίων, ακόμη και όχημα καταστολής ταραχών.

Το ωφέλιμο φορτίο του είναι 1,5 τόνοι, η ισχύς του κινητήρα ξεκινάει από 272 ίππους, η αυτονομία του φτάνει τα 500 χλμ. και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 135 χλμ. την ώρα, ενώ διαθέτει μέγιστη δυνατότητα αναρρίχησης. Σήμερα, βρίσκονται σε επιχειρησιακή χρήση διεθνώς περισσότερα από 15.000 οχήματα VAMTAC, σε 30 χώρες του κόσμου και σε δεκάδες διαφορετικές διαμορφώσεις.

Το όχημα έχει ήδη παρουσιαστεί στους Επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων και στο ΥΠΕΘΑ, ενώ εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η δοκιμή πεδίου, παρουσία εκπροσώπων του ΓΕΣ, της ΠΑ, του ΠΝ, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, καθώς και της Πολιτικής Προστασίας.

Οι τρεις εταιρείες, μέσω του κοινού σχήματος, υπό την επωνυμία URO HELLAS, διαμορφώνουν μία ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για το πρόγραμμα «Εθνικό Όχημα», με κεντρικούς πυλώνες:
• Την πλήρη κάλυψη των επιχειρησιακών και υποστηρικτικών απαιτήσεων των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας,
• Την ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών,
• Τη μέγιστη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας η οποία θα αποφέρει την αυτόνομη υποστήριξη του στο μέλλον από εγχώριους κατασκευαστές, και
• Την εξασφάλιση κονδυλίων από τον Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας