Αlfa: Η επιθετική πολιτική, η εξωστρέφεια και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Του Θάνου Ξυδόπουλου

Με εξαγωγές σε περισσότερες από 35 χώρες, σε 4 Ηπείρους, σταθερή ανάπτυξη άνω του 7% ετησίως, ίδια κεφάλαια στα 31,8 εκατ. ευρώ η alfa ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε. συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καινοτομεί κόντρα στην κρίση και να δίνει μάχη σώμα με σώμα για την πρωτιά με την εταιρία «Χρυσή Ζύμη». Η εγχώρια αγορά της κατεψυγμένης πίττας υπολογίζεται σήμερα στα 75 εκατ. ευρώ.

Η διευθύντρια Μάρκετινγκ της εταιρίας κ. Κατερίνα Κουκουτάρη στη χθεσινή εταιρική παρουσίαση σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι πωλήσεις εξωτερικού, με βάση τα στοιχεία του 2016, αυτή την στιγμή αποτελούν το 27% περίπου του τζίρου μας και στόχος είναι τα 2020 να τριπλασιαστεί η αξία τους. Επιλέγουμε  ελληνικές πρώτες ύλες και απασχολούμε ελληνικό εργατικό δυναμικό. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία, η alfa έχει καταβάλει περισσότερα από 11,6  εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 21,85 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία και στηρίζει την τοπική κοινωνία με κάθε τρόπο».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς έχει λανσάρει στην αγορά νέους κωδικούς, όπως το έτοιμο φύλλο για πίτες με σλόγκαν  «Αlpha… τόσο απλά» με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα αποδοχής από τους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της στοχευμένης στρατηγικής διεύρυνσης της παρουσίας στα διεθνή ράφια, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις εισόδου σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα αξιοποιεί συγγενικές επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ με την επωνυμία Alfa Pastry Creations, στη Ρουμανίαμετην επωνυμία Alfa Alim και στη Σερβία με την επωνυμίαAlfaFoods.

Παράλληλα, αρωγός στα αναπτυξιακά πλάνα θεωρείται και η ένταξη της εταιρείας στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).  Η οικογενειακή  εταιρεία, η οποία διατηρεί την έδρα της στην Κοζάνη και απασχολεί  312 εργαζόμενους. Αυτή την στιγμή , η εταιρία  τροφοδοτεί  τα μεγάλα κανάλια  λιανικής  με  92 κωδικούς και  το catering  με 135, ενώ έχει παρουσία σε 11.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά.

Επενδύσεις – Χρηματοοικονομικά

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης της εταιρείας, οι επενδύσεις κατευθύνονται στην επέκταση και βελτίωση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και ανέρχονται για τα έτη 2017 & 2018 σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία, παρουσιάζει ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση, καθώς στο κλείσιμο της χρήσης 2016 εμφανίζει ίδια κεφάλαια  31,8 εκατ. ευρώ, με τον δανεισμό της να ανέρχεται στο σύνολό του μόλις στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, παρουσιάζει σταθερά ανάπτυξη, με το 2016 να καταγράφει ανάπτυξη στο 9%. Ειδικότερα, το 2016 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 29 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA, ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,51 εκατ. ευρώ.

http://www.fmvoice.gr/index.php/epixeiriseis/mi-eisigmenes/item/180545-alfa-i-epithetiki-politiki-i-eksostrefeia-kai-i-stiriksi-tis-topikis-koinonias