Δύο βορειοελλαδικές εταιρείες βλέπουν το Χρηματιστήριο της Κύπρου

Της Άννης Καρολίδου

Συνεχίζει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εισαγωγής τίτλων ελληνικών επιχειρήσεων στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ. Ενδιαφέρεται και μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας

Συνεχίζεται αμείωτο το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων για εισαγωγή των τίτλων τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και συγκεκριμένα στη Νέα Αγορά, με τρεις ακόμη ελληνικές εταιρείες να προετοιμάζονται για την εγγραφή τους.

Συγκεκριμένα, στα σκαριά βρίσκεται η εισαγωγή τριών εταιρειών, εκ των οποίων δύο είναι βορειοελλαδικές, με καλές κερδοφορίες που ήδη έχουν προσεγγισθεί από ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές, ενώ η τρίτη είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας συμφερόντων μεγάλου ομίλου του κλάδου της ενέργειας.

Όπως αποκάλυψε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος της CAMEX S.A. κ. Βασίλης Μάργαρης, οι δύο εταιρείες από τη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούνται στους κλάδους τροφίμων και φαρμάκων, είναι εξαγωγικές και εξετάζουν την πιθανότητα συνεργασίας με οίκους του εξωτερικού που θα λειτουργήσουν ως στρατηγικοί εταίροι.

Η τρίτη εταιρεία, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, θα εισαχθεί στη ΧΑΚ μέσω εταιρείας συμμετοχών που θα συσταθεί στην Κύπρο.

Το ΧΑΚ και ειδικότερα η Νέα Αγορά, εξυπηρετεί από πολλές απόψεις τις ελληνικές εταιρείες σε μία περίοδο μάλιστα που η κυπριακή οικονομία, σε αντίθεση με την ελληνική, έχει αφήσει πίσω της τις δυσμενείς επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και το μνημόνιο.

Για πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιδίωξαν και εισήχθησαν στο ΧΑΚ, το κυπριακό χρηματιστήριο αποτελεί την σφραγίδα και το διαβατήριο για την ανάπτυξή τους στη διεθνή αγορά, ενώ διευκολύνει την πιθανή εισαγωγή τίτλων τους και σε άλλες αγορές. Οι εταιρείες, εισάγοντας τις μετοχές τους στο ΧΑΚ, εξασφαλίζουν χρηματιστηριακή αποτίμηση όπως επίσης την επίσημη πιστοποίηση της οικονομικής τους κατάστασης και του τρόπου λειτουργίας τους.

Μία εταιρεία εισηγμένη, παίρνει το χρηματιστηριακό ISIN, έχει τον αναγνωρίσιμο διεθνώς κωδικό της, χωρίς να πρέπει να καλύψει κάποιο ελάχιστο free float, ενώ μπορεί και μέσω του ταμπλό του ΧΑΚ να διαθέσει μετοχικό της μερίδιο.

Προφανώς στα παραπάνω «συν» θα πρέπει να προστεθεί η δυνατότητα άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων, κατά την εισαγωγή αλλά και σε επόμενο στάδιο, κάτι που όπως έχει αποδειχθεί δεν ήταν η κύρια επιδίωξη πολλών από τις ελληνικές εταιρείες που εισήγαγαν τίτλους τους στο ΧΑΚ.

Στις πιο πρόσφατες εισαγωγές τίτλων ελληνικών εταιρειών ήταν εκείνες των «Κουϊμτζής Α.Ε.» από τη Θεσσαλονίκη, «Αlfa-Αθανάσιος Κουκουτάρης Α.Ε.Β.Ε.» από την Κοζάνη και της αθηναϊκής «First Advisory & Holdings».

Στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ είναι εισηγμένες μετοχές 32 εταιρειών με κεφαλαιοποίηση στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ και, 38 εταιρικά ομόλογα αξίας 2,4 δισ. ευρώ. Από τις 32 εταιρείες που είναι εισηγμένες, οι οκτώ είναι ελληνικές, μία από τη Μάλτα και 23 κυπριακές.

Στη ΝΕΑ του ΧΑΚ οι ελληνικές είναι οι: AIXMH Σύμβουλοι Επενδύσεων, Interlife Ασφαλιστική ΑΕΓΑ, Δ& Σ Αναστόπουλος ΑΕΒΕ, Κουϊμτζής Α.Ε., R Energy , Επίλεκτος Ενεργειακή, alfa- Aθ. Κουκουτάρης, First Advisory & Holdings. ( είχε εισαχθεί και η International Life , η ασφαλιστική της οποίας η άδεια ανακλήθηκε).

Πηγή: http://www.voria.gr/article/dio-vorioelladikes-eteries-vlepoun-to-chrimatistirio-tis-kiprou