Alfa Ζύμη: Το διαμάντι της Κοζάνης σε 35 χώρες και τέσσερις ηπείρους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπορεί στην καθημερινή ειδησεογραφία, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, να κυριαρχούν αρνητικά θέματα όπως το κλείσιμο εργοστασίων, η αποβιομηχάνιση, η απομάκρυνση από την παραγωγή και η φυγή των νέων στο εξωτερικό, όμως υπάρχουν στην Ελλάδα (και ειδικά στην επαρχία) επιχειρήσεις που τιμούν τη… φίρμα made in Greece σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συνάμα, δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στο να κρατηθούν άνθρωποι και οικογένειες στον τόπο τους. Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή και τα ιδιαίτερα προνόμια που έχει η χώρα μας σε ορισμένες κατηγορίες της γαστρονομίας.

Η εταιρεία Alfa Ζύμη του Αθανάσιου Κουκουτάρη είναι μια τέτοια περίπτωση, με εξαιρετικά προϊόντα, εξαγωγές, εξωστρέφεια και διαρκή επέκταση. Και μόνο ότι απασχολεί 312 άτομα μόνιμο προσωπικό έχοντας την έδρα της στην Κοζάνη, μαρτυρά το εκτόπισμά της.

Οι αριθμοί της, ζηλευτοί: Εξάγει σε περισσότερες από 35 χώρες, σε τέσσερις Ηπείρους, διατηρεί σταθερή ανάπτυξη άνω του 7% ετησίως με διαρκείς καινοτόμες λύσεις μέσα στην κρίση, ενώ διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις έκτασης 14.000 τ.μ..

Παράλληλα, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της τόσο στην Ελλάδας, όπου αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης, όσο και στο εξωτερικό, προγραμματίζει, σε ορίζοντα τριετίας, την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης, όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους στην Αθήνα, οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν στην επέκταση και βελτίωση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, ώστε να αυξηθεί η παραγωγική δυνατότητα.

Τα οικονομικά της στοιχεία

Η Alfa Ζύμη, παρουσιάζει ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση, καθώς στο κλείσιμο της χρήσης 2016 εμφάνισε ίδια κεφάλαια 31,8 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό, που στο σύνολό του φτάνει μόλις στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, όλα τα τελευταία χρόνια είχε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7%, ενώ το 2016 «έτρεξε» με 9%. Ο κύκλος εργασιών το 2016 έκλεισε στα 29 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015 (και 24,93 εκατ. ευρώ το 2014), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 2,25 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA, ανήλθαν στα 4,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 3,51 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η alfa στην εσωτερική αγορά έχει μερίδιο περί το 22,2% σε όγκο τον Οκτώβριο (στοιχεία IRI) σε μια αγορά συνολικής αξίας περί τα 75 εκατ. ευρώ.

Καθαρά εξωστρεφής ο στρατηγικός σχεδιασμός

Σημαντική συμβολή στους ρυθμούς ανάπτυξης της επιχείρησης έχει το μεγάλο άνοιγμα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στις αγορές του εξωτερικού. Η alfa έχει επενδύσει στη διεθνή επέκταση από τη δεκαετία του 1990, εξάγοντας από τότε προϊόντα με βάση την ελληνική γη και την ελληνική παράδοση.

Οι πωλήσεις εξωτερικού, με βάση τα στοιχεία του 2016 αποτελούν το 27% περίπου του τζίρου και στόχος είναι έως το 2020 να τριπλασιαστεί η αξία τους και από 8 εκατ. ευρώ σήμερα, να ανέλθουν στα 24 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έφτασε να έχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ζύμης, ακολουθώντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, «παντρεύοντας» τις δημιουργίες με την παράδοση και τα ξεχωριστά – μεσογειακά – προϊόντα που «ανθίζουν» στη χώρας μας.

Επίσης, σημαντική είναι η συνεισφορά της στην Κοζάνη αλλά και στην ελληνική οικονομία, καθώς επιλέγει ελληνικές πρώτες ύλες ενώ ελληνικό εργατικό δυναμικό. Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία, η alfa έχει καταβάλει περισσότερα από 11,6 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, 21,85 εκατ. ευρώ σε μισθοδοσία.

Η εισαγωγή στο κυπριακό χρηματιστήριο

Από τις 6 Ιουνίου του 2017, οι μετοχές της εταιρείας Alfa Ζύμη διαπραγματεύονται στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Εισήχθησαν 21 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, με τιμή εισαγωγής 0,39 ευρώ. Σύμβουλος εισαγωγής ήταν η εταιρεία Capital Markets Experts.

Στόχος της επιχείρησης με την εισαγωγή στο ΧΑΚ είναι να αποκτήσει χρηματιστηριακό… πρόσωπο, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ανάμεσα στα διεθνή funds και γενικώς να «καλλιεργήσει» δρόμους για μεγαλύτερη πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια. Μια εταιρεία, με το που εισάγεται στο ΧΑΚ αποκτά το ISIN, τον κωδικό που την κάνει ορατή σε όλα τα συστήματα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (Bloomberg, Reuters), ενώ αποκτά… επίσημη αποτίμηση.

Ιστορικό και πιστοποιήσεις

Η εταιρεία έχει ιστορία περισσότερων από 50 χρόνων, καθώς ιδρύθηκε το 1965, από τον Αθανάσιο Κουκουτάρη, o οποίος ξεκίνησε το χειροποίητο… πλάσιμο και πώληση πιτών στην πόλη του, καταφέρνοντας να κάνει γνωστά τα προϊόντα του στους γύρω νομούς.

Η σημερινή μεγάλη βιομηχανία αποτελεί τη μετεξέλιξη της μικρής οικογενειακής βιοτεχνίας, ενώ πλέον έχει φτάσει να διαθέτει ένα διευρυμένο πορτφόλιο προϊόντων λιανικής και εστίασης, διαθέτοντας στην ελληνική αγορά 50 περιφερειακούς διανομείς και 11.000 σημεία πώλησης.

Έτος – ορόσημο ήταν το 1996 όταν δημιουργήθηκαν νέες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, καλύπτοντας αρχικά 4.500 τ.μ., ενώ το 1998 ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνα και τα επόμενα χρόνια κέντρα πωλήσεων και διανομής στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το 2004 δημιουργούνται ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στα Ιωάννινα.

Το 2005 ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Ρουμανία και λίγα χρόνια μετά προχωρά στην ανέγερση ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων στο Βουκουρέστι. Το 2009 ιδρύει θυγατρική εταιρεία στη Σερβία και το 2011 ιδρύεται στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ η εταιρεία Alfa Pastry Creations.

Πλέον, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέρα από τη λιανική (supermarkets κ.α), και στον χώρο του catering (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, χώροι μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία).

Η Alfa Ζύμη ακολουθεί τα πλέον αυστηρά, διεθνή πρότυπα Ποιότητας και Ασφάλειας (ISO: 9001-2008, HACCP, IFS, BRC).

https://www.liberal.gr/arthro/185346/oikonomia/epicheiriseis/Alfa-zumi-to-diamanti-tis-kozanis-se-35-chores-kai-tesseris-ipeirous-.html