Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Ασφαλιστικής, κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, στον κ. Αριστείδη Βασιλειάδη και στην εκπομπή ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ.
Στο επίκεντρο του σχολιασμού βρέθηκε η είσοδος της INTERLIFE στο Χ.Α.Α, ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων, καθώς και οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία στο τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Οι νέες συνθήκες που επέβαλε ο Covid-19 στην καθημερινότητά μας επηρέασαν σημαντικά το τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, θέτοντας σε πρώτο πλάνο την ψηφιακή εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Η INTERLIFE Ασφαλιστική, έχοντας ως προτεραιότητα την άμεση και αδιάκοπη εξυπηρέτηση των πελατών της καθώς και τη διασφάλιση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, ενεργοποίησε το Πρωτόκολλο Επιχειρησιακής Συνέχειας στο σύνολο των εγκαταστάσεων της σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στην εφαρμογή ηλεκτρονικής διαχείρισης αποζημιώσεων με απευθείας κατάθεση στο λογαριασμό του δικαιούχου.
Η INTERLIFE έπειτα από 30 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο χώρο των ασφαλίσεων εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως επισημαίνει ο κύριος Βοτσαρίδης η είσοδο της εταιρείας στο Χ.Α.Α στηρίζεται στη συνεχή αύξηση τζίρου και κερδών της ΙNTERLIFE, καθώς και στη διεύρυνση του δικτύου των συνεργατών της. Η σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των εργασιών της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, όπως η ίδρυση του αμοιβαίου κεφαλαίου INTERLIFE Μικτό και του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Εταιρείας (ΤΕΑ), συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους εργαζομένους, όσο και τους διαμεσολαβητές, αποτέλεσαν τα βασικά βήματα για την είσοδο της εταιρείας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ο κ. Βοτσαρίδης αναφέρθηκε στο συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά το ρόλο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και την αυξανόμενη τάση των online πωλήσεων. Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, η απευθείας πώληση (online πώληση) δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, ξεκαθαρίζοντας ότι η συνεργασία πρέπει να γίνεται μέσω διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, επενδύοντας στην προσωπική σχέση και επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ του ασφαλιστή-διαμεσολαβητή και του ασφαλιζόμενου, περιορίζοντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό της απευθείας πώλησης. «Οι διαμεσολαβητές αποτελούν το βασικό κανάλι για την ανάπτυξη των εργασιών. Η ανθρώπινη επαφή δεν αντικαθίσταται. Στηρίζουμε τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μας». Για το λόγο αυτό η INTERLIFE έχει δημιουργήσει για τους παραπάνω από 2000 διαμεσολαβητές της την πλατφόρμα Sales for Net, όπου οι διαμεσολαβητές δημιουργούν το δικό τους κανάλι διανομής για την εξυπηρέτηση των πελατών τους όλο το 24ωρο.
Σύμφωνα με τον κ. Βοτσαρίδη στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας είναι η ενίσχυση του ΤΕΑ της εταιρείας, επιβραβεύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης της εταιρείας με τους διαμεσολαβητές και με τους εργαζομένους της. Στόχος του είναι η χορήγηση επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας, πέραν της κοινωνικής ασφάλισης, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των συνεργατών της εταιρείας. «Τα ποσά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ταμείου είτε πρόκειται για τακτικές εισφορές, είτε για έκτακτες είναι αφορολόγητα. Παράλληλα η εταιρεία εξακολουθεί να καταβάλλει τακτικές εισφορές κάθε μήνα για τους εργαζομένους της, και μία φορά τον χρόνο για τους συνεργάτες διαμεσολαβητές.»
Αξιοσημείωτες είναι οι πολυπληθείς ενέργειες που αφορούν το Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΙNTERLIFE Ασφαλιστικής με πληθώρα κοινωνικών δράσεων όπως η στήριξη κοινωνικών παντοπωλείων και ανθρώπων που έχουν ανάγκη, καθώς και πλήθος άλλων πολιτιστικών δράσεων. Όπως δηλώνει ο κύριος Βοτσαρίδης «Η εταιρική κοινωνική ευθύνη της εταιρείας είναι βασισμένη στην αρχή της INTERLIFE ότι όταν μία εταιρεία έχει κέρδη, ένα μέρος αυτών πρέπει να γυρνάει στην κοινωνία.» Η INTERLIFE δημιούργησε το πρόγραμμα «Προσφέρω αλλιώς», αναλαμβάνοντας ποίκιλλες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση φορέων για το περιβάλλον, τον αθλητισμό, την παιδεία και το ανθρώπινο δυναμικό, στηρίζοντας οργανώσεις όπως, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η ΕΛΕΠΑΠ.
Ένα ακόμη καίριο ζήτημα στην ασφαλιστική αγορά παραμένει ο χαμηλός δείκτης ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα, καθώς και το ποσοστό ασφάλιστρων επί του ΑΕΠ, το οποίο υστερεί σημαντικά στην χώρα έναντι της Ευρώπης. Όπως επισημαίνει ο κ. Βοτσαρίδης «Ο Έλληνας δεν έχει ασφαλιστική συνείδηση. Ασφαλίζεται όταν τον υποχρεώνει ο νόμος, και αυτό όχι πάντα, όπως στην περίπτωση της ασφάλισης των αυτοκινήτων. Δεν προνοεί και προτιμά να πληρώνει εκ των υστέρων, όταν προκύψει η ζημία. Το ζήτημα είναι μπορεί να πληρώσει;». Ο πρόεδρος της INTERLIFE υπογραμμίζει ότι τόσο οι ασφαλιστές, όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης, όπως επίσης και οι επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς. Επιπλέον, η έλλειψη οργανωμένης προώθησης της ασφαλιστικής ιδέας αποτελεί έναν εξίσου κομβικό παράγοντα της χαμηλής ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα. Η λύση στο πρόβλημα είναι η συλλογική διάδοση της ασφαλιστικής ιδέας και η ανάγκη ασφάλισης κυρίως των οικονομικά αδύνατων, αναγνωρίζοντας τη σημασία των ψηφιακών καμπανιών για την ασφαλιστική συνείδηση και τις πρωτοβουλίες των επαγγελματικών σωματείων, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τις δραστηριότητές τους για την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης του κοινού.
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Βοτσαρίδη στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ