Μπορεί να ανέκαμψαν δυναμικά από τα χαμηλά του Μαρτίου και από τον πανικό της πανδημίας, όμως δεν κατάφεραν να βρεθούν στο «πράσινο» για τη χρονιά. Καθώς διανύουμε την τελευταία ημέρα του 2020, οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν μεν άνοδο 11% το τελευταίο τρίμηνο, όμως εμφανίζουν απώλειες περίπου 3,7% από τις αρχές του έτους.
Η σημερινή εικόνα των χρηματιστηρίων απέχει κατά πολύ από τις ημέρες του Μαρτίου, όταν η συνειδητοποίηση ότι ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με μία ασταμάτητη πανδημία που υπαγορεύει το «κλείσιμο» της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλούσε sell off και έφερνε τους ευρωπαϊκούς δείκτες στα χαμηλά σχεδόν επτά ετών.
Αρχικά, τα γενναιόδωρα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσαν όλες οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των οικονομιών τους και στη συνέχεια, η αισιοδοξία ότι η ανακάλυψη του εμβολίου μπορεί να δώσει τέλος στην πανδημία, βοήθησαν να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις αγορές. Συνέβαλε, βέβαια, και το γεγονός ότι η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα που προκαλούσαν οι αμερικανικές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις του Brexit, τελικά ξεδιαλύθηκε.
Κοιτάζοντας τις επιμέρους αγορές, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κλείνει τη χρονιά με απώλειες 13%, καθώς χρειάστηκε να φτάσουμε στο παρά πέντε για να επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 6,3%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 3,5% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 5,4%.
Το χειρότερο από τα χρηματιστήρια της περιοχής, και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι το ισπανικό, με το δείκτη IBEX 35 να χάνει 15%, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής του στον τουριστικό τομέα.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Στους επιμέρους κλάδους, η πανδημία και οι τάσεις που αυτή ανέδειξε καθόρισαν τους κερδισμένους και τους χαμένους της χρονιάς.
– Οι εταιρείες που σχετίζονται με τη δουλειά από το σπίτι ωφελήθηκαν, με τη μετοχή που έδωσε τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη να προέρχεται από αυτό τον τομέα. Η σουηδική Sinch είναι μία πλατφόρμα τηλεπικοινωνιών στο cloud και σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η μετοχή της ενισχύθηκε κατά 352% από τις αρχές του 2020. Ανάμεσα στους κερδισμένους ήταν η εταιρεία εξ αποστάσεως πρόσβασης σε υπολογιστές TeamViewer και η Logitech, που παράγει πληκτρολόγια και ποντίκια.
– Το 2020 ήταν επίσης μία καλή χρονιά για τις παραγγελίες στο σπίτι, είτε πρόκειται για ρούχα, φαγητά ή οτιδήποτε άλλο. Ανάμεσα στους κερδισμένους ήταν οι HelloFresh, Delivery Hero, Zalando, Ocado Group και Allegro.eu.
– Παρότι τα περισσότερα από τα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς ακυρώθηκαν, ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών ευνοήθηκε, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ευκαιρίες από τη νομιμοποίηση του στοιχηματισμού σε παιχνίδια στις ΗΠΑ. Η εταιρεία λογισμικού online καζίνο Evolution Gaming Group βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων στον κλάδο.
– Καθώς τα μέτρα των κυβερνήσεων για τη στήριξη των οικονομιών περιλαμβάνουν σημαντικές «φιλικές προς το περιβάλλον» επενδύσεις, ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύθηκε στην Ευρώπη κατά 90%. Η μετοχή της εταιρείας ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems διπλασιάστηκε και εκείνη της Nel, που φτιάχνει ηλεκτρολύτες για την παραγωγή υδρογόνου, υπερτριπλασιάστηκαν.
– Φυσικό ήταν η έκρηξη της ζήτησης για ιατρικό εξοπλισμό να ευνοήσει εταιρείες του κλάδου, όπως η ιταλική DiaSorin και η γαλλική BioMerieux.
– Με τις τιμές του πετρελαίου να γίνονται ακόμα και αρνητικές τον Απρίλιο, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε, ο πετρελαϊκός κλάδος βίωσε μία πρωτοφανή χρονιά, και μάλιστα εν μέσω μίας ιστορικής στροφής από τους υδρογονάνθρακες προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
– Από τους μεγάλους χαμένους της χρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει ο κλάδος των ταξιδιών, καθώς αεροπορικές, εταιρείες κρουαζιερόπλοιων και tour operators πασχίζουν για την επιβίωση. Η μητρική της British Airways, IAG και η Carnival έχουν χάσει τα δύο τρίτα της αξίας τους. Όμως η έλευση του εμβολίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο 2021.
– Η επιτάχυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου έπληξε τα εμπορικά κέντρα, που ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Η βρετανική Intu Properties μπήκε σε διαχείριση και άλλες εταιρείες του κλάδου δίνουν μάχη να επιβιώσουν.
– Από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Stoxx 600 Banks, μόλις έξι μετοχές κλείνουν το 2020 με θετικό πρόσημο, καθώς η πανδημία δημιουργεί ανησυχίες για εκτίναξη των κόκκινων δανείων.
Πηγή: moneyreview.gr