Υπάρχει ενδεχόμενο να προκύπτουν ποινικά αδικήματα και συνεπώς να δούμε αποστέρηση υπηκοοτήτων σε κάποιες περιπτώσεις, ανέφερε η Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Τριμελούς Επιτροπής (που εξέτασε το θέμα) και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, αναφορικά με τις περιπτώσεις παραχώρησης πολιτογραφήσεων μεταξύ 2012 και 2018.
Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι η Τριμελής Επιτροπή εξέτασε υποθέσεις, οι οποίες αφορούν την πολιτογράφηση 42 ατόμων κατά την περίοδο 2012-2018.
Σημείωσε ότι από την έρευνα φάνηκε ότι οι 10 φάκελοι που αφορούν 35 φυσικά πρόσωπα πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης. Μόνο δύο φάκελοι, πρόσθεσε, που αφορούν επτά φυσικά πρόσωπα δεν πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης, ωστόσο η πολιτογράφηση τους είχε προχωρήσει.
Εξάλλου, τέσσερις φάκελοι αφορούσαν εφτά φυσικά πρόσωπα, τα οποία εξασφάλισαν την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή και με απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα να λάβουν την κυπριακή υπηκοότητα λόγω λανθασμένης πληροφόρησης των λειτουργών που εξέτασαν τις αιτήσεις τους. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρόσθεσε η κ. Καλογήρου, ενδεχομένως να προκύπτει ποινικό αδίκημα,
γι αυτό και τα δεδομένα τους θα πρέπει να παραπεμφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα και να ξεκινήσει η διαδικασία αποστέρησης της υπηκοότητας.
Εξάλλου, για άλλους τρεις φακέλους που αντιστοιχούν σε 12 πρόσωπα, η Τριμελής Επιτροπή εισηγείται το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας καθώς τα εν λόγω πρόσωπα καταζητούνται από τις αρχές των χωρών τους.
Οι άλλοι πέντε φάκελοι, υπογράμμισε η κ. Καλογήρου, θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Δεν μπορούμε, συμπλήρωσε, να αποστερήσουμε υπηκοότητα αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να συνεχιστεί η παρακολούθηση των περιπτώσεων αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η τριμελής επιτροπή, που αποτελείται από την κα Δήμητρα Καλογήρου ως Πρόεδρο και μέλη τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και την κα Έλλη Φλουρέντζου, Δικηγόρο της Δημοκρατίας Α’, ολοκλήρωσε την έρευνα της και παρέδωσε το πόρισμα της στον Υπουργό Εσωτερικών.