Περιορισμοί στα καταπιστεύματα επηρεάζουν και την Κύπρο

Άμεσο αντίκτυπο και πλήγμα στον τομέα των επαγγελματικών-διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο επιφέρει η 5η δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας(σ.σ. και της Λευκορωσίας), καθότι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιοριστικά μέτρα για καταπιστεύματα.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς που μίλησαν στο InBusinessNews, ανέφεραν ότι o τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο δείχνει να επηρεάζεται άμεσα, δεδομένου ότι οι κυρώσεις αφορούν εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που ο τελικός ιδιοκτήτης είναι καταπίστευμα (trust) και που οι δικαιούχοι (beneficiaries) είναι Ρώσοι υπήκοοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τις συγκεκριμένες κυρώσεις επηρεάζονται αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Ωστόσο, όπως υπέδειξαν, τον αρνητικό αντίκτυπο μετριάζει το γεγονός ότι από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι Ρώσοι υπήκοοι που είναι δικαιούχοι ευρωπαϊκού διαβατηρίου ή που διαθέτουν προσωρινή ή μόνιμη άδεια διαμονής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι δηλαδή και η Κύπρος.

Και αυτό, αφού σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., οι περιορισμοί δεν ισχύουν όταν ο καταπιστευματοδόχος ή δικαιούχος είναι υπήκοος κράτους μέλους ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει προσωρινή ή μόνιμη άδεια διαμονής σε κράτος μέλος.

«Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, εμπίπτει μεγάλος αριθμός σε αυτή την εξαίρεση και αυτό βοηθά την κατάσταση ως προς την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας όμως πως την ίδια ώρα μεγάλος είναι και ο αριθμός των εταιρειών που οι τελικοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο ή άδεια μόνιμης εγκατάστασης και συνεπώς εμπίπτουν στις κυρώσεις.

Αναλυτικότερα, με βάση το άρθρο 5 (ιγ) του Κανονισμού για το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας:

1. Απαγορεύεται η εγγραφή, η παροχή καταστατικής έδρας, επιχειρηματικής ή διοικητικής διεύθυνσης, καθώς και υπηρεσιών διαχείρισης, σε νέα καταπιστεύματα ή σε οποιοδήποτε παρόμοιο νέο νομικό μόρφωμα που έχει ως καταπιστευματοπάροχους ή δικαιούχους:

α) Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία.

β) νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που συστάθηκαν στη Ρωσία.

γ) νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς των οποίων τα δικαιώματα ιδιοκτησίας κατέχει άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό άνω του 50 % φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που αναφέρεται στα στοιχεία α) ή β).

δ) νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που ελέγχονται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που αναφέρεται στα στοιχεία α), β) ή γ).

ε) φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οντότητα ή φορέα που ενεργεί εξ ονόματος ή κατ’ εντολή φυσικού ή νομικού προσώπου, οντότητας ή φορέα που αναφέρεται στα στοιχεία α), β), γ) ή δ).

2. Από τις 10 Μαΐου 2022 απαγορεύεται να ενεργεί ή να μεριμνά ώστε άλλο πρόσωπο να ενεργεί ως διαχειριστής, εντολοδόχος μέτοχος, διευθυντής, γραμματέας ή παρόμοιο αξίωμα, για καταπίστευμα ή παρόμοιο νομικό μόρφωμα, που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο πάνω ρυθμίσεις είναι αντίστοιχες αυτών του άρθρου 5(β) του ιδίου Κανονισμού που αφορά τις καταθέσεις, και βάσει του οποίου: «Απαγορεύεται η αποδοχή καταθέσεων από Ρώσους υπηκόους ή φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στη Ρωσία ή από νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς με έδρα στη Ρωσία, εάν η συνολική αξία των καταθέσεων του φυσικού ή νομικού προσώπου, της οντότητας ή του φορέα ανά πιστωτικό ίδρυμα υπερβαίνει τις €100 000».

Όπως εξήγησαν στο InBusinessNews οι προαναφερθείσες πήγες, πρόκειται επί της ουσίας για περιορισμό ανάλογο με εκείνο για τα τραπεζικά ιδρύματα. Όσοι δηλαδή δεν έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, η άδεια όσον αφορά το ποσό το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιορίζεται μέχρι τις 100 000 ευρώ. «Ουσιαστικά, ό,τι περίπου έγινε με τις τράπεζες επεκτείνεται και για trusts, όπου οι τελικοί αντιπρόσωποι είναι Ρώσοι υπήκοοι», υπέδειξαν.