Βοτσαρίδης: Στροφή στις ιδιωτικές εταιρείες για Προγράμματα Υγείας

O Γιάννης Βοτσαρίδης αναλύει στη Voria.gr την πορεία και τις προοπτικές της INTERLIFE, αλλά και ολόκληρου του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ήταν το 1991 όταν ο κ. Γιάννης Βοτσαρίδης και 35 στενοί του συνεργάτες δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη την INTERLIFE. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, η εταιρεία συνεχίζει την ανοδική της πορεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Βοτσαρίδης βρίσκεται σταθερά στο τιμόνι της εταιρείας, όπου ξεδιπλώνει γνώσεις και εμπειρίες από την Καλαμαριά και τα αθλητικά τμήματα του Ηρακλή στα νεανικά του χρόνια στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, τη Ζυρίχη, όπου σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γνώρισε τις ασφάλειες στη δεκαετία του 1980 και την αγορά, στην οποία παραμένει μάχιμος από τη δεκαετία του 1990. Μιλώντας στη Voria.gr ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας αναλύει όχι μόνο την πορεία και τις προοπτικές της INTERLIFE, αλλά και ολόκληρου του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Κύριε Βοτσαρίδη, ποια ήταν η πορεία της INTERLIFE εντός του 2015 και πώς δείχνουν να πηγαίνουν τα πράγματα το 2016;

Το 2015, παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς και υφεσιακές συνθήκες στην ελληνική οικονομία η INTERLIFE κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της στον Κλάδο Αυτοκινήτου κατά 12,81%, με το σύνολο της  αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα να γράφει απώλειες κατά 14,4%. Αυξήσαμε τις επενδύσεις μας κατά 11,42%, τα αποθέματά μας κατά 10,35%, και καταγράψαμε κέρδη 7,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια περίπου επίπεδα του 2014. Τέλος, ο Δείκτης Κάλυψης Αποθεμάτων μας βρίσκεται στο 1,46  (έναντι 1,34 το 2014) και ο Δείκτης Φερεγγυότητας παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 500%. Το 2016 αναμένεται να είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, διότι τα νέα υφεσιακά μέτρα θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την καταναλωτική ικανότητα των πολιτών, ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων, η εξοντωτική φορολογία αναμένεται να φέρει νέο κύμα ανακυκλούμενης ύφεσης, πτώση επιχειρηματικής δραστηριότητας, και συνεπώς, νέο κύκλο ανεργίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, τόσο σε επίπεδο οικονομικών δεδομένων όσο και σε επίπεδο νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων;

Οι στόχοι της εταιρείας για την επόμενη διετία, και με δεδομένες τις συνθήκες που περιέγραψα παραπάνω, είναι να διατηρήσουμε τα κεκτημένα, να κρατήσουμε τα έσοδά μας στα ίδια επίπεδα, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω προβλέψεις, δεδομένου ότι το φορολογικό περιβάλλον είναι ασταθές και ανασφαλές, ενώ δεν έχει εκλείψει και ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας.
Σε επίπεδο νέων προϊόντων η εταιρεία διευρύνει και ενισχύει τα Προγράμματα Υγείας, επενδύοντας στο πακέτο New Υγεία Maximum, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο Νοσοκομειακό Πρόγραμμα,  το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα – χωρίς να αποκλείει και μεγαλύτερα εισοδήματα – και αρκετά ευέλικτο, ώστε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και να συνδυάζεται και με άλλα Προγράμματα. Tο New Υγεία Maximum σημειώνει μεγάλη επιτυχία και είναι ένας δείκτης για τις τάσεις του κλάδου στο μέλλον.

Ποια θεωρείται τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της INTERLIFE έναντι του ανταγωνισμού;

Η INTERLIFE σημειώνει μια σταθερή ανοδική πορεία επί 25 χρόνια, βασιζόμενη σε μια συνετή διαχείριση, αρνούμενη να υποκύψει στις σειρήνες του χαμηλού ασφαλίστρου. Επιπλέον, προσφέρει μεγάλη γκάμα καλύψεων ποικιλία και ευελιξία Προγραμμάτων και, κυρίως, είναι γνωστή για τις άμεσες αποζημιώσεις της με μέσο χρόνο αποπληρωμής τις 14 ημέρες. Επιπλέον, η εταιρεία «παρέχει» καινοτομία, έχοντας επενδύσει στην υψηλή τεχνολογία σε όλο τον κύκλο των εργασιών της και προσφέροντας πλήρως ψηφιοποιημένες υπηρεσίες στους συνεργάτες της, τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές.

Έχετε ταχθεί κατά των απευθείας πωλήσεων μέσω του Διαδικτύου. Επιμένετε σε αυτό παρά το γεγονός ότι η αγορά δείχνει να στρέφεται περισσότερο απ’ ό, τι παλαιότερα προς τα εκεί;

Εγώ προσωπικά, ως πρώην «πληροφορικάριος», δεν είμαι κατά των online ασφαλιστικών πωλήσεων, δεδομένου ότι το Διαδίκτυο είναι το μέλλον. Το Internet πρέπει, όμως, να είναι μέσο προώθησης από τους ίδιους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, διότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες κατά τον ίδιο τρόπο. Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, λοιπόν, πρέπει να προωθήσουν τα δικά τους δίκτυα online πωλήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον σημαντικό ρόλο της διαμεσολάβησης.

Οι τελευταίες ασφαλιστικές ρυθμίσεις του κράτους -ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου- θα έχουν επιπτώσεις στην αγορά των ιδιωτικών ασφαλίσεων;

Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό στρέφει τους καταναλωτές προς Ιδιωτικά Συμβόλαια Υγείας και Σύνταξης. Πιστεύω ότι δεν αργεί η έναρξη της δημιουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων, όπως γίνεται σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Το όφελος στην περίπτωση αυτή θα είναι μεγάλο αφενός μεν για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφετέρου δε για τον καταναλωτή – ο οποίος θα καλείται να πληρώνει πολύ λιγότερα για την περίθαλψη και τη συνταξιοδοτική του δαπάνη.

Ποια είναι η εικόνα και ποιά τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης;

Το κυριότερο πρόβλημα της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς είναι η 7η συνεχής χρονιά ύφεσης, που έχει ως αποτέλεσμα απώλειες εσόδων από τον κλάδο περίπου 30%. Σήμερα στην Ελλάδα η δαπάνη των ασφαλίστρων ως προς το ΑΕΠ είναι 1,8%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,8%. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός του Bankassurance, δηλαδή οι τράπεζες να έχουν μετατραπεί σε ασφαλιστικά γραφεία και να διαθέτουν ασφαλιστικά προϊόντα στους συναλλασσόμενους με αυτές χωρίς να μπορούν να προσφέρουν τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες ενός ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Ένα άλλο θέμα είναι αυτό του «πτωχευτικού» ασφαλίστρου των ξένων εταιρειών που έρχονται στην Ελλάδα με τη μορφή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ), οι οποίες επιχειρούν στην Ελλάδα, διότι σε άλλες χώρες δεν μπορούν να το κάνουν.

Επίσης, όσον αφορά την οδηγία Solvency II,  αποτελεί πρόβλημα μόνον για τις εταιρίες που δεν τηρούν τις προδιαγραφές αποθεματικών. Η εφαρμογή της Οδηγίας είναι ευκαιρία να ξεχωρίσει «η ήρα από το σιτάρι» και να αποδειχθεί και στην πράξη ότι δεν υπάρχει θέμα «μικρών» ή «μεγάλων» εταιριών, διότι, σύμφωνα με τη Solvency II εκείνο που μετρά είναι η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα μιας εταιρίας και όχι το μέγεθός της.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/i-ellines-strefonte-stis-idiotikes-eteries-gia-programmata-igias