Safe Bulkers Inc.: Αποκτά δύο νεότευκτα, «πράσινα» πλοία και μειώνει τον δανεισμό της

Νέες συμφωνίες οι οποίες σχετίζονται με την στρατηγική ανανέωσης του στόλου των πλοίων της, ανακοίνωσε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ναυτιλιακή εταιρεία Safe Bulkers Inc (NYSE: SB).

Η πρώτη συμφωνία αφορά στην απόκτηση δύο πλοίων dry-bulk, κατηγορίας Post-Panamax, χωρητικότητας 87,000 dwt. Τα δύο νεότευκτα πλοία είναι ιαπωνικής κατασκευής και θα αποκτηθούν σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Η παράδοση τους εκτιμάται ότι θα γίνει κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αντίστοιχα. Ο σχεδιασμός των νέων πλοίων είναι τέτοιος ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις του Energy Efficiency Design Index (EEDI Phase 3), οι οποίες σχετίζονται με την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και να συμμορφώνονται με την Οδηγία NOx-Tier III που σχετίζεται με μειωμένες εκπομπές οξειδίων του αζώτου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόκτηση των καινούργιων πλοίων θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμεικά διαθέσιμα της εταιρείας.

Η Safe Bulkers ανακοίνωσε επίσης συμφωνία για πώληση δύο κινέζικων πλοίων, κατασκευής του 2012, κατηγορίας Kamsarmax και χωρητικότητας 82,000dwt. H τιμή πώλησης για κάθε πλοίο είναι $22.5 εκατ. και $22 εκατ. αντίστοιχα Τα πλοία αναμένεται να παραδοθούν στους αγοραστές κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία σημειώνει πως πριν την παράδοση του κάθε πλοίου, θα αποπληρώσει τα δάνειά τους, τα οποίο συνολικά ανέρχονται σε $28 εκατ. Με την ολοκλήρωση των δύο πωλήσεων, η ρευστότητα της εταιρείας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου $16.5 εκατ. Σημειώνεται επίσης πως στα πλαίσια της στρατηγικής μείωσης του δανεισμού που ακολουθεί, έχει προγραμματιστεί η εθελοντική προπληρωμή δανείων ύψους $27.3 εκατ κατά τον τρέχοντα μήνα.

Η διαδικασία μείωσης του δανεισμού που ακολουθεί η εταιρεία, φαίνεται πως βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, αφού ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας έχει μειωθεί από $607.6 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2021, σε $593.7 εκατ. στις 12 Μαΐου του 2021. Εάν ληφθούν υπόψη οι πιο πάνω συμφωνίες αλλά και μία που προηγήθηκε για χρηματοδοτική μίσθωση υφιστάμενου πλοίου, ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας, προ αναβαλλόμενου χρηματοδοτικού κόστους, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα $546.4 εκατ.

Ο Δρ. Λουκάς Μπαρμπαρής, πρόεδρος της εταιρείας, σχολίασε πως «η Safe Bulkers συνεχίζει την στρατηγική ανανέωσης του στόλου της από τον Δεκέμβριο του 2020, με την παραγγελία δύο ακόμα νεότευκτων πλοίων τα οποία πληρούν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις GHG – EEDI Phase 3 και NOx-Tier III, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό τους στα τέσσερα. Παράλληλα, έχει αποκτηθεί κι ένα μεταχειρισμένο πλοίο ενώ πωλήθηκαν συνολικά τέσσερα παλαιότερα πλοία. Επιπρόσθετα η εταιρεία επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του δανεισμού, διατηρώντας ισχυρή ρευστότητα».

Όλα τα νεότευκτα πλοία θα φέρουν την κυπριακή σημαία όπως και τα 40 εκ των 42 πλοίων του υφιστάμενου στόλου της εταιρείας που είναι ο μεγαλύτερος του Κυπριακού νηολογίου. Με τα πλοία αυτά η Safe Bulkers Inc. του Πόλυ Β. Χατζηιωάννου, δραστηριοποιούμενη από τη Λεμεσό, πρωτοπορεί στην ανανέωση και διεθνή ανάδειξη του Κυπριακού νηολογίου και προβάλλει την Κυπριακή σημαία παγκοσμίως σε όλα τα διεθνή φόρα.