Invest Cyprus Roadshow: Hot spot για funds η Κύπρος

Ενισχύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου ως ευρωπαϊκή δικαιοδοσία προτίμησης για εγγραφή επενδυτικών ταμείων και διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, με την αξία των περιουσιακών στοιχείων που είναι υπό διαχείριση να εκτοξεύεται πέραν των €8,5 δις τα τελευταία χρόνια. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, ο Invest Cyprus διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, διαδικτυακό Roadshow με τίτλο «Cyprus: A Leading EU Asset Management and Fund Hosting Jurisdiction» για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον πέραν των 200 συνέδρων από όλο τον κόσμο.

Στη δυναμική ανάπτυξη του τομέα επενδυτικών ταμείων στην Κύπρου συνέβαλε η θέσπιση του εγχώριου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των συλλογικών επενδυτικών ταμείων, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων και τους Διαχειριστές Κεφαλαίων.

Ως έναν από τους σημαντικούς τομείς της κυπριακής Οικονομίας με αρκετές προοπτικές ανάπτυξης χαρακτήρισε τον τομέα των επενδυτικών ταμείων ο πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ υπογραμμίζοντας πως λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και η εύκολη πρόσβαση που προσφέρει τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στις αγορές της Μέσης Ανατολής και Ασίας, η Κύπρος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για εγγραφή επενδυτικών ταμείων και εγκατάστασης γραφείων διαχειριστών ταμείων.Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), Γιώργος Καμπανέλλας υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κύπρος, μέσα από την πανδημία, απέδειξε πως είναι κάτι περισσότερο από τουριστικός προορισμός, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα και την βουτιά που κατέγραψε ο τουρισμός, η συρρίκνωση που κατέγραψε η κυπριακή Οικονομία ήταν μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ οι προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.Η Κύπρος, τόνισε, πέραν του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος προσφέρει καλή ποιότητα ζωής, ασφάλεια, lifestyle και διαθέτει φυσικές ομορφιές σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.Διαφάνεια και εποπτικό πλαίσιο
Success story χαρακτήρισε την ραγδαία ανάπτυξη που καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο τομέας των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου η οποία τόνισε πως η ανάπτυξη αυτή θα συμβάλει στην χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας.

Το 2020, ανέφερε η κ. Καλογήρου, περιήλθε υπό την εποπτεία της ΕΚΚ μια νέα κατηγορία εποπτευομένων, αυτή των Μικρών Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΜιΔΟΕΕ ή Mini-Managers), αλλά και ένα νέο επενδυτικό προϊόν, η Συμμετοχική Χρηματοδότηση, μετά από την εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών.

Στόχος της ΕΚΚ, πρόσθεσε, είναι και η ανάπτυξη διαδικασιών και μεθοδολογίας για άσκηση εποπτείας βάσει δεδομένων, η οποία θα της επιτρέψει να εντοπίζει σε πρώιμο στάδιο τυχόν παρατυπίες και κινδύνους που κρύβει η αγορά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του Κόμβου Καινοτομίας (Innovation Hub) σε Regulatory Sandbox. Σε αυτή την περίπτωση θα παρέχονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε δοκιμαστική βάση και σε περιορισμένη κλίμακα καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Σημαντική εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει αλλαγές στον τομέα των επενδύσεων και ειδικά των συλλογικών επενδυτικών ταμείων, είναι και η εφαρμογή του πακέτου των Κανονισμών για τις βιώσιμες επενδύσεις, το οποίο λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία του Παρισιού για την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Η ΕΚΚ, τόνισε η κ. Καλογήρου θα συνεχίσει να τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών και προς το σκοπό αυτό διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για διάλογο με τους εποπτευόμενους με στόχο την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Ανάπτυξη με προοπτικές και πλεονεκτήματα
Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επενδυτικών ταμείων καταγράφει η Κύπρος ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης επισημαίνοντας πως η χώρα μας καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα επενδυτικών ταμείων σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αποτελεί την 4η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό (47%) των εγγεγραμμένων επενδυτικών ταμείων που αφορούν cross-border funds.

Για την ανοδική πορεία του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης, προσθέτοντας πως αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα δικαιοδοσία για τη βιομηχανία των Ταμείων και πως οι προσπάθειές μας για την ενίσχυση του τομέα θα πρέπει να είναι συνεχείς. Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και χρησιμεύει ως μια “γέφυρα” που προσφέρει ανταγωνιστική πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την ευελιξία και τη σαφήνεια των νόμων και των κανονισμών της.

Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος ως χώρα εγγραφής και φιλοξενίας επενδυτικών ταμείων παρουσίασε η Κλέα Ευαγόρου, Partner – Financial Services Leader for North South Europe – Risk Advisory – Deloitte, αναφέροντας μεταξύ άλλων το προσιτό και αποδοτικό εποπτικό πλαίσιο, το γεγονός ότι η Κύπρος διαθέτει πλήρως εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο της ΕΕ μέσω της εφαρμογής και της επιβολής των οδηγιών και προτύπων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων και κανονισμών της AML.

Η Μαργαρίτα Λιασή, Principal – Tax Services της KPMG Κύπρου παρουσίασε τα φορολογικά κίνητρα και το ελκυστικό φορολογικό πακέτο για επενδυτές και επενδυτικά ταμεία, ενώ η Άντρια Κουκούνη, Advocate – Director- Financial Services, Funds and Capital Markets, Prountzos & Prountzos LLC | EY Law Services στην Κύπρο ανέλυσε το νομικό πλαίσιο της Κύπρου που διέπει την εγγραφή και λειτουργία επενδυτικών ταμείων.

Η Χριστίνα Οικονόμου, Business Development Director- Trident Trust Company παρουσίασε τις υπηρεσίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και θεματοφυλακής που προσφέρονται στην Κύπρο.

Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις
Στις μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η Κύπρος ως προορισμός για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της Οικονομίας αναφέρθηκε η Στέφανη Παναγή, Head of Strategic Projects of Invest Cyprus. Η κ. Παναγή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τουριστικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, στις προοπτικές επένδυσης στον τομέα της Υγείας, της Τεχνολογίας καθώς και στα μεγάλα έργα ανάπτυξης γης.