Εκτός πακέτου πρόσθετης στήριξης κατά κορωνοϊού η Κύπρος

Εκτός του πακέτου πρόσθετης στήριξης που ενέκρινε η Κομισιόν κατά του κορωνοϊού ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης, είναι η χώρα μας. Το πακέτο αφορα 17 κράτη μέλη και 3 υπό ένταξη χώρες με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Οι εν λόγω χώρες είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει μέρος των δημόσιων δαπανών τους για ιατρικό και ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, υποστήριξη έκτακτης ανάγκης προς τον πληθυσμό και μέτρα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.

Το πακέτο ενίσχυσης που προτείνεται σήμερα περιλαμβάνει επίσης 132,7 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολών που έχουν ήδη λάβει η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία.

Η κινητοποίηση των τελικών πληρωμών του ΤΑΕΕ στα 17 κράτη μέλη βασίζεται σε εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, διασφαλίζοντας τη συνέπεια στην προσέγγιση και την ίση μεταχείριση.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά που προτείνει η Κομισιόν πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Στη συνέχεια, η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στις υποψήφιες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ