Από τις πρώτες χώρες η Κύπρος στην απορρόφηση κονδυλίων

Η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ταμεία της ΕΕ, ενώ στο θέμα της διαχείρισης τους δεν υπάρχει καμία παρατήρηση από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, την ετήσια έκθεση του οποίου επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Μέλος του Συνεδρίου, Λάζαρος Λαζάρου.

Επιδίδοντας την έκθεση για το έτος 2019, ο κ. Λαζάρου είπε ότι η Κύπρος πάει πολύ καλά στα θέματα απορρόφησης κονδυλίων από ταμεία της ΕΕ, είναι στις υψηλότερες βαθμίδες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τόσο ως Ελεγκτής της ΕΕ όσο και ως Κύπριος πολίτης είμαι περήφανος για τον τρόπο που οι κρατικές Υπηρεσίες διαχειρίζονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν έχουμε οποιαδήποτε παρατήρηση για αυτό το θέμα», είπε.

Ο κ. Λαζάρου είπε πως γίνεται χρηστή διαχείριση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου θα έχουμε πλήρη απορρόφηση, όπως και στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κύπρος, ως αποτέλεσμα του σωστού προγραμματισμού των αξιόλογων τεχνοκρατών που διαθέτει, έχει κατορθώσει μέσα από τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης να απορροφά τα όσα της αναλογούν και συνεπώς να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στην ΕΕ.

Εξίσου σημαντικό, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι το γεγονός ότι δεν παρουσιάζονται καταχρήσεις ή οπωσδήποτε στοιχεία διαφθοράς και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

«Θέλω να πιστεύω ότι με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων θα γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα κάνουμε κατορθωτό στο τέλος να απορροφήσουμε και όσα το Ταμείο Ανάκαμψης και Συνοχής προνοεί, που είναι 1,2 δισ. ευρώ», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Λαζάρου για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ, και μοιράστηκε μαζί του την περηφάνια για την πρόοδο και την συνέπεια που παρουσιάζει η χώρα μας απέναντι στις υποχρεώσεις της, αλλά και στα δικαιώματα της.

Απαντώντας ο κ. Λαζάρου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος έχει αγγίξει ένα πολύ σημαντικό θέμα, διότι τα κονδύλια που θα πάρει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζονται στο αν θα γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Επομένως, να μην το παίρνουμε ως δεδομένο ότι τα ποσά που έχετε αναφέρει θα τα πάρουμε. Εξαρτάται από το αν θα καταφέρουμε να κάνουμε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», είπε.

Από την πλευρά του, τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν, διότι αφορά την Κύπρο και δεν αφορά επιλεκτικές πολιτικές της όποιας Κυβέρνησης. «Πιστεύω στον πατριωτισμό, πιστεύω στην πολιτική ωριμότητα, μπορεί σε προεκλογικές περιόδους να υπάρχει μια τοξικότητα του κλίματος, αλλά όταν οι κρίσιμες ώρες το απαιτήσουν όλοι επιδεικνύουν τον αναγκαίο πατριωτισμό. Για αυτό και πιστεύω και ευελπιστώ ότι θα κάνουμε κατορθωτό, όπως και μέχρι σήμερα, να απορροφήσουμε και τα όσα το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ