H Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να στείλει επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο επειδή δεν εφάρμοσε και δεν εφαρμόζει σωστά το δίκαιο της ΕΕ σχετικά με τους αθέμιτους συμβατικούς όρους (οδηγία 93/13 / ΕΟΚ του Συμβουλίου) και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (οδηγία 2005/29 / ΕΚ).
Η Κομισιόν κίνησε αυτήν την υπόθεση παράβασης το 2013 βάσει μιας σειράς καταγγελιών από πολίτες της ΕΕ που είχαν αγοράσει ακίνητα στην Κύπρο και φέρεται να παραπλανήθηκαν από εργολάβους ακινήτων, τράπεζες και δικηγόρους.
Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι κυπριακές αρχές δεν εφάρμοζαν αποτελεσματικά καμία από τις δύο σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει, οι κυπριακές αρχές ανταποκρίθηκαν εποικοδομητικά σε πολλές από τις ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν σχετικά με τη μεταφορά και την εφαρμογή των δύο οδηγιών.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής. Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή και αποτελεσματικά μέσα στην Κύπρο για να αποφευχθεί η συνεχής χρήση αθέμιτων όρων στις συμβάσεις καταναλωτών.
Οι αποφάσεις της Κυπριακής Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών δεν είναι εκτελεστές και η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας παραλείπει να δώσει συνέχεια στις αποφάσεις της, καθώς δεν υποβάλλει αιτήσεις δικαστικών αποφάσεων στα αρμόδια αστικά δικαστήρια. Επιπλέον, οι δικηγόροι δεν υπόκεινται στους κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Η Κύπρος έχει πλέον δύο μήνες για να απαντήσει, διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Oδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων
Επιπλέον, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να μεταφέρει πλήρως στην εθνική νομοθεσία την οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (οδηγία 2011/92 / ΕΕ) σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον.
Η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει σωστά ορισμένα τμήματα της Οδηγίας, πράγμα που σημαίνει ότι έργα στην Κύπρο για τα οποία πρέπει να διεξαχθούν εκτιμήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να εγκριθούν χωρίς να τηρούν πλήρως την Οδηγία.
Για παράδειγμα, η Κύπρος δεν έχει μεταφέρει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει ότι οι πρακτικές πληροφορίες διατίθενται στο κοινό σχετικά με την πρόσβαση σε διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες επανεξέτασης. Ούτε μετέφερε την υποχρέωση καθορισμού λεπτομερών ρυθμίσεων για διαβούλευση.
Καθώς η χώρα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Κομισιόν αποστέλλει τώρα αιτιολογημένη γνώμη.
Η Κύπρος έχει δύο μήνες για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ