Στο ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης ποντάρουν οι Κύπριοι

Με φόντο την πανδημία και τους μερικούς ή εκτεταμένους περιορισμούς στη διακίνηση και την εργασία, που εφαρμόζονται, οι Κύπριοι είναι σε σημαντικό ποσοστό απαισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου («Parlemeter 2020»), το 58% πιστεύει ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σ’ ένα χρόνο από σήμερα και το 24% πιστεύει ότι θα είναι στην ίδια κατάσταση.

Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη των «27» είναι 5 μονάδες χαμηλότερο (53%). Το 35% των Κυπρίων πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα (συνολικά 507) πιστεύει ότι σ’ ένα χρόνο θα ζει χειρότερα, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%). Το 47% των Κυπρίων εκτιμά ότι οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι στην ίδια κατάσταση σ’ ένα χρόνο και μόνο το 17% εκφράζει την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι Κύπριοι πολίτες προσβλέπουν σε ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, χάρη στο σχέδιο ανάκαμψης και θεωρούν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί από την συμμετοχή της στην Ένωση. Στην ερώτηση αν το σχέδιο ανάκαμψης, που θα εφαρμόσει η ΕΕ, θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, το 81% συμφωνεί, το 24% διαφωνεί και το 4% δεν γνωρίζει.

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που συμφωνεί με το σχέδιο ανάκαμψης και τη συμβολή του στην ανάκαμψη της οικονομίας είναι χαμηλότερο και περιορίζεται στο 72%. Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 65% των ερωτηθέντων στην Κύπρο ζητά από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 48%.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ ακολουθούν σε κατάταξη ως προς τη σημασία τους τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%). Στην Κύπρο το ποσοστό για την ποιοτική εκπαίδευση είναι 47%. Στην Κύπρο, στην τρίτη θέση αξιολόγησης, με ποσοστό 37%, βρίσκονται τα μέτρα με στόχο την πλήρη απασχόληση σε όλα τα κράτη μέλη και ο μέσος όρος στην ΕΕ «27» γι’ αυτό τον τομέα είναι 21%.

Στο ψηλό 63% βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ «27» που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Χαμηλότερο είναι στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό, που είναι 56%. Το 72% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Κύπρο καταγράφεται ποσοστό 69%. Οι Κύπριοι πολίτες αξιολογούν με 36% ως επωφελή την ιδιότητα τους μέλους της ΕΕ γιατί φέρνει στον λαό νέες ευκαιρίες εργασίας.

Στην έρευνα του «Parlemeter 2020» πήραν μέρος 27.213 Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 15, από τα 27 κράτη μέλη, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Στην Κύπρο συμμετείχαν 507 άτομα, μέσω προσωπικής συνέντευξης.