Στάλθηκε χθες, Τρίτη (27/1), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο προσχέδιο προτάσεων της Κύπρου, στο οποίο περιλαμβάνονται έργα και μεταρρυθμίσεις, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, συνολικού κόστους περίπου €1,2 δισεκατομμυρίων, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recovery and Resilience Facility – Next Generation EU) την περίοδο 2021 – 2026.
Μετά την παραλαβή του προσχεδίου από την Κομισιόν, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή του Υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκεται στο θέμα, αναμένεται άμεσα να αρχίσουν εντατικές θεματικές συζητήσεις μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο πλευρών για να καταλήξουν στο τελικό πλαίσιο προτάσεων της Κύπρου.
Στόχος, είναι να ολοκληρωθεί στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGECFIN) η συζήτηση/εξέταση των προτάσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2021, όταν και θα κατατεθούν σε επίσημη μορφή στην Κομισιόν για να τύχουν έγκρισης προς το τέλος του μήνα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσει ο δεύτερος γύρος διαβούλευσης του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να συζητηθούν τα έργα και μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τα πολιτικά κόμματα, ο Υπουργός Οικονομικών είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι προτάσεις της Κύπρου χωρίζονται σε πέντε άξονες προτεραιοτήτων, που είναι οι Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία – Μαθήματα από την Πανδημία, Επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας, Προς μια ψηφιακή εποχή και Αγορά εργασίας, Εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι άξονες προτεραιότητας αποτελούνται από 14 – 15 Ενότητες (Components).
Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, από το οποίο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει για χρηματοδότηση έργων και μεταρρυθμίσεων συνολικό ποσό €968 εκατομμύρια, είναι βιώσιμη ανάκαμψη από την κρίση της νόσου COVID-19, η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της και η μακροπρόθεσμη θωράκιση των οικονομιών της ΕΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ