Ζυγίζει η Κύπρος τον χρόνο για έξοδο στις αγορές

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πότε η Κύπρος θα βγει στις αγορές μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 με απώτερο στόχο να αντλήσει €1 με €1,5 δις. μέσω των ευρωπαϊκών ομολόγων ΕΜΤΝ.

Ήδη κάποιες χώρες προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις και παίρνουν σειρά, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα που ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου και η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον, αναλόγως και με τις συνθήκες στις αγορές. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει και από το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για την έκδοση χρέους.

Στις 5 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η έκθεση αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor’s ενώ ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της Κύπρου. Η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευθεί στις 22 Ιανουαρίου μια μέρα μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή. Τα δημόσια οικονομικά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση και μια μελετημένη έξοδο στις αγορές θα δώσει ανάσες. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα, στην Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι θα βγούμε στις αγορές όχι επειδή μείναμε από ρευστό , αλλά επειδή το είχαμε προγραμματίσει, για σκοπούς αναχρηματοδότησης του χρέους και αποπληρωμής γραμματίου που λήγει. Το θέμα είναι ποια άποψη θα εκφράσουν και οι διεθνείς οίκοι με τους οποίους το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους είθισται να συνεργάζεται πριν από κάθε έκδοση χρέους.

Πέρυσι τον Ιανουάριο του 2020 το κράτος προχώρησε στην έκδοση δυο ομολόγων διαρκείας 10 και 20 ετών συνολικού ύψους €1,75 δις. Τα δεδομένα όμως τον Μάρτιο του 2020 λόγω του COVID άλλαξαν και έτσι τον Απρίλιο η Κύπρος εξέδωσε άλλα δυο ευρωπαϊκά ομόλογα EMTN συνολικού ύψους €1,75 δις. και ένα γραμμάτιο δημοσίου ενός έτους ύψους €1,25 δις. για ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων του κράτους. Συν συνέχεια τον Ιούλιο του 2020 το κράτος προχώρησε σε νέο δανεισμό ύψους €1 δις. μέσω συμπληρωματικής έκδοσης σε δυο υφιστάμενα ΕΜΤΝ ενός 5ετούς και ενός 20ετούς αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές.

Σύμφωνα με το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους, η περίοδος στρατηγικής 2021-2023 χαρακτηρίζεται από διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες, παρά την επίδραση της πανδημίας Covid-19 στα δημόσια οικονομικά. Τα έτη 2021-2023 χαρακτηρίζονται από χαμηλές έως μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τα έτη 2021-2022 και να εκμηδενίζεται το 2023 με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του έτους αυτού. Σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 11% του ΑΕΠ κατά την τριετή περίοδο.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε €2,3 δισ. το 2021, €2,1 δισ. το 2022 και €1,4 δισ. το 2023.