Fitch: Παγκόσμια ανάπτυξη 5,3% το 2021

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί και θα καταστεί πιο σίγουρη από τα μέσα του επόμενου έτους καθώς αρχίζει η διάθεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό και τα μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση αρχίζουν να χαλαρώνουν, εκτιμά ο Fitch Ratings στην τελευταία του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (Global Economic Outlook).

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει τώρα ότι το 2020 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,7%, από 4,4% που ανέμενε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ προχωρεί σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, αναμένοντας πλέον ανάπτυξη 5,3%, αντί 5,2% που ανέμενε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ανάπτυξη 4,0% το 2022, από 3,6%, προηγουμένως.

Σε σχέση με την μικρότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος, ο Fitch αναφέρει πως αυτό συμβαίνει παρά την προσδοκία για νέα μείωση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2020 στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο – μετά τα πρόσφατα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα – και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η παγκόσμια δραστηριότητα ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο του 2020.

«Ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάκαμψης αποδεικνύεται πιο ισχυρός από τον αναμενόμενο, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού προκαλεί νέους περιορισμούς, αλλά οι ειδήσεις σε σχέση με τα εμβόλια είναι πολύ θετικές για τις οικονομικές προοπτικές τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο Brian Coulton, επικεφαλής οικονομολόγος του Fitch Ratings.

Ο Fitch αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 στο 5,3% (από 5,2%) με ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2021, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αδύναμη ανάπτυξη των προσεχών μηνών.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί το 2021 κατά 4,5% (από 4,0%) και της Κίνας κατά 8,0% (από 7,7%), υποβαθμίζοντας, ωστόσο, την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 4,7% (από 5,5%) καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα επηρεάζουν, όπως υπογραμμίζει, τη δραστηριότητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο Fitch έχει επίσης αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 σε 4,0% από 3,6% αντικατοπτρίζοντας την εκτίμηση του οίκου για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μόλις διευρυνθούν τα προγράμματα ανοσίας στον κορωνοϊό.

«Οι προβλέψεις μας για το 2022 ενσωματώνουν πλέον τις αναμενόμενες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Νέας Γενιάς της ΕΕ», υπογραμμίζει.

Αναφέρει πως αυτά τα κονδύλια είναι πιθανό να προσφέρουν σημαντική ώθηση στις δημόσιες επενδύσεις και για αυτό το λόγο, όπως αναφέρει ο Fitch, έχει αυξήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2022 σε 4,4%, από 3,2% που ανέμενε στις προηγούμενες οικονομικές προοπτικές του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 3,5% το 2022 (από 3,0%).

«Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες έριξαν περισσότερο φως στις άνευ προηγουμένου οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι η ισχυρή και ταχύτερη, από την αναμενόμενη, ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο του 2020 κατέδειξε ώθηση στη δραστηριότητα, ακόμη κι αν ένα πραγματικό ριμπάουντ στην οικονομία σε σχήμα «V» παρέμεινε αόριστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ