Η Amazon «αγοράζει» την Κύπρο

Οι φετινές εξωφρενικές προβλέψεις (outrageous predictions) της Saxo Bank για το 2021 εμπεριέχουν την εξαγορά της Κύπρου από τον κολοσσό, Amazon.

Η δανέζικη επενδυτική τράπεζα Saxo Bank κυκλοφόρησε τον ετήσιο κατάλογό της με «εξωφρενικές προβλέψεις», προσπαθώντας να αξιολογήσει ορισμένα απίθανα – αλλά όχι αδύνατα – γεγονότα που θα μπορούσαν να συγκλίνουν τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το τραύμα του 2020.

Ενώ η τράπεζα λέει ότι η λίστα είναι απλώς «μια προειδοποίηση για την πιθανή εσφαλμένη κατανομή του κινδύνου μεταξύ των επενδυτών», ο Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων Steen Jakobsen σημείωσε ότι υπάρχει μια «όχι τόσο εξωφρενική πρόβλεψη» για το 2021.

Σύμφωνα με αυτόν, τον επόμενο χρόνο μπορεί «Ένας έλεγχος πραγματικότητας στην ιδέα ότι« επεκτείνεται και προσποιείται μπορεί να επεκταθεί στο άπειρο και πέρα από αυτό.»

Συγκεκριμένα, πέρυσι η Saxo Bank είχε εν μέρει δίκιο για τις φετινές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς περίμενε ότι οι Δημοκρατικοί θα αναλάβουν τον έλεγχο της προεδρίας και των δύο κοινοβουλίων του Κογκρέσου. Προειδοποίησε επίσης για την πιθανή κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο σημειώθηκε πτώση το 2020.

Σύμφωνα λοιπόν με την “πρόβλεψη” της Saxo, η Amazon θα αγοράζει την Κύπρο για να δημιουργήσει τον δικό της φορολογικό παράδεισο

Ο κατάλογος των 10 σημείων που κυκλοφόρησε την Τρίτη ξεκινά με την πιθανότητα ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Amazon, έχοντας εκμεταλλευτεί τα κλειδώματα του κοροναϊού, θα μπορούσε να αγοράσει την Κύπρο για να την μετατρέψει σε δικό της εταιρικό φορολογικό καταφύγιο. Στο σενάριο του Saxo, ο τεχνολογικός γίγαντας μετακινεί πρώτα την έδρα του στο νησί και στη συνέχεια «αγοράζει» κυριολεκτικά την πολιτική εξουσία σε όλα τα επίπεδα και βοηθά περαιτέρω τη χώρα να ξαναγράψει τον φορολογικό της κώδικα. Ο ενημερωμένος νόμος μπορεί να μιμείται τον φορολογικό κώδικα της Ιρλανδίας, αλλά με ακόμη χαμηλότερα επίπεδα εταιρικών και άλλων εισφορών.

Υστερούν τομείς

Η τράπεζα δεν φαίνεται να έχει μεγάλη πίστη ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα μετά την άνευ προηγουμένου κρίση του κοροναϊού. Λέει ότι η πανδημία έχει επιταχύνει μόνο την ανάκαμψη σε σχήμα Κ, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι τομείς της οικονομίας ανέκαμψαν, ενώ άλλοι υστερούν απεγνωσμένα, διευρύνοντας περαιτέρω το κενό ανισότητας.

Σε μια τέτοια κατάσταση όταν «οι κοινωνίες είναι πλήρως αποσχισμένες», τα μέτρα έκτακτης ανάγκης του Covid-19 μπορεί να εξελιχθούν σε μια μόνιμη πραγματικότητα παγκόσμιου βασικού εισοδήματος (UBI), προβλέπει η Saxo bank, προειδοποιώντας ότι η ιδέα μπορεί να «αποδεκατίσει» μεγάλες πόλεις. Σε συνδυασμό με τεχνολογικές απολύσεις εργασίας και απομακρυσμένη εργασία, η εποχή του UBI θα μπορούσε να συντρίψει το εμπορικό γραφείο και την αγορά ακινήτων. Οι νέοι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν να παραμείνουν στις κοινότητες όπου μεγάλωσαν, ενώ άλλοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να φεύγουν από μεγάλες πόλεις, οι οποίες δεν είναι πλέον τόσο ελκυστικές όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας και τις συνθήκες ζωής.

Το εμβόλιο «απόλυτος» δολοφόνος της οικονομίας

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν απασχοληθεί με την εκτύπωση όλο και περισσότερων χρημάτων για τον μετριασμό της οικονομικής επιρροής της πανδημίας Covid. Αυτό οδήγησε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να στραφούν σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Οι χρηματιστηριακές αγορές συσπειρώθηκαν εν μέσω ελπίδων ότι τα εμβόλια Covid-19 θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Ωστόσο, αντί της αναμενόμενης ανάκαμψης, μπορεί να προσθέσει πίεση στην ήδη υπερθέρμανση της οικονομίας, προβλέπει η Saxo Bank. Αυτό θα αύξανε τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας την Fed να αυξήσει τις αποδόσεις των θησαυρών, αλλά η απόδοση του ριψοκίνδιου χρέους θα αυξηθεί επίσης. Σε αυτό το σημείο, πολλές αδύναμες εταιρείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν.

Η Γερμανία θα πρέπει να διασώσει τη Γαλλία

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Saxo, η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να «διασώσει» τη Γαλλία για να αποτρέψει τη συστηματική κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κύμα πτωχεύσεων εταιρειών που τελικά θα επηρεάσει τις τράπεζες της και δεν θα έχει «άλλη επιλογή από το να παραδοθεί στη Γερμανία, προκειμένου να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εκτυπώσει αρκετά ευρώ για να επιτρέψει μια τεράστια διάσωση».

Λιγότερο ανησυχητικές, αλλά ακόμα τρελές προβλέψεις

Τα υπόλοιπα πιθανά γεγονότα που αναφέρονται φαίνεται να είναι λιγότερο ανησυχητικά, σύμφωνα με τη Saxo. Οι αναλυτές της Saxo Bank λένε ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναπτύξει περαιτέρω το ψηφιακό γιουάν της. Το ψηφιακό νόμισμα δεν θα ανταγωνιστεί μόνο το δολάριο ΗΠΑ, αλλά θα ανοίξει επίσης την κινεζική κεφαλαιαγορά για τους ξένους και θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας.

Το επόμενο έτος μπορεί να γίνει σημείο καμπής για τις «δυστυχώς υποτιμημένες» αναδυόμενες οικονομίες. Η ανάπτυξή τους θα εξαρτηθεί από την καλύτερη πρόσβαση σε τεχνολογίες και εκπαίδευση.

Καθώς ο κοροναϊός επιδεινώνει την ανισότητα του πλούτου, η τράπεζα πρότεινε να δημιουργηθεί αυτό που αποκαλεί «Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών» για να αποφευχθούν πολιτικές αναταραχές και κοινωνικές αναταραχές. Παράξενο όπως φαίνεται, η ιδέα είναι να μεταβιβάσουμε ένα μέρος της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων κεφαλαίου σε όλους.

Οι αναλυτές της τράπεζας δήλωσαν επίσης ότι το 2021 οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης (AI) μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για εμπορική ενέργεια σύντηξης, ενώ η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε κάπως να γίνει ασπίδα μας από ψεύτικες ειδήσεις. Η Saxo Bank αναμένει επίσης ισχυρότερη ζήτηση για ασήμι το 2021, γεγονός που θα αυξήσει την τιμή του μετάλλου.