Νέα μέτρα έως τα τέλη του 2020 φαίνεται ότι ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από έρευνα του Bloomberg, εν μέσω των προσπαθειών τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία παλεύει με τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται διαρκώς και τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ήδη παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης. Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι ανησυχίες περί διψήφιας ύφεσης για το 2020, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την εκ νέου δράση της Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του αμερικανικού πρακτορείου, εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τo 1,35 τρισεκατομμύριο ευρώ στο 1,85 τρισεκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή θα πρόκειται για αύξηση της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η σχετική απόφαση εκτιμάται ότι θα ληφθεί τον Δεκέμβριο, καθώς δεν αναμένονται αλλαγές στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας την προσεχή Πέμπτη, όταν και λάβει χώρα η συνεδρίαση του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος άμεσης βιασύνης για την ΕΚΤ. Κι αυτό, διότι μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο από το 50% των κονδυλίων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Την ίδια ώρα, οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Φρανκφούρτης δεν θα έχουν δημοσιευθεί πριν τον Δεκέμβριο του 2020.
«Η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει ότι προετοιμάζεται για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής, αλλά η απόφαση ακόμη δεν θεωρείται απαραίτητη» εκτιμάει, χαρακτηριστικά, ο Κρίστιαν Τόεντμαν, αναλυτής της DekaBank. «Εν όψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, θα υπάρξει εστίαση στις οικονομικές προοπτικές και στον σχεδιασμό του νέου νομισματικού πακέτου» προσθέτει.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα του Bloomberg, θεωρούν ότι το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα επεκταθεί και χρονικά, με τη διάρκεια ζωής του να παρατείνει έως τα τέλη του 2021, δηλαδή κατά ακόμη έξι μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι η ένεση ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας αποσκοπεί στη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού για εταιρείες, νοικοκυριά και κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια ανάτασης της ασθμαίνουσας οικονομίας.