Καταψήφισαν την αυτοδιάλυση της βουλής της Κύπρου

Η πλειοψηφία της ολομέλειας με 26 ψήφους υπέρ και 30 εναντίον καταψήφισε το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου, για την αυτοδιάλυση της βουλής.

Την πλάστιγγα φαίνεται να έγειραν οι τρεις ψήφοι της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων που καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης, όπως έπραξαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία και Αλληλεγγύη.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολογου.

Η ολομέλεια καταψήφισε και τροπολογία που είχε κατατεθεί εκ μέρους της Συμμαχίας για την εξαίρεση όλων των ενεργεία βουλευτών από τις πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση που εγκρινόταν η απόφαση.

Στις τοποθετήσεις των κομμάτων επικράτησαν αλληλοκατηγορίες σε σχέση με τις ευθύνες που φέρει η βουλή και τα κόμματα γενικότερα για τη διαχρονική συγκάλυψη σκανδάλων και ειδικότερα, σε σχέση με την πορεία που ακολούθησε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του ΠτΔ συνδέοντας την με τα όσα κατά καιρούς έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το σχέδιο πολιτογραφήσεων.

Οι διαφωνούντες με την πρόταση αυτοδιάλυσης της βουλής, υποστήριξαν πως πρώτιστη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και ο ΠτΔ διαμηνύοντας ότι δεν αποδέχονται την ισοπεδωτική απόδοση ευθυνών σε όλους, αναφέροντας ότι η πρόταση διευκολύνει την κυβέρνηση. Κόμματα εξέφρασαν την πρόθεση να προωθήσουν νομοθετικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα για θέματα που θα απαντούν στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών.

Οι υποστηρικτές της πρότασης, υπέδειξαν ότι το σώμα φέρει ευθύνη για την διαμόρφωση του πλαισίου πολιτογραφήσεων, καθώς παλαιότερα απορρίφθηκαν προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια στο πρόγραμμα καθώς και για τη στάση που τήρησαν έναντι μεγάλων σκανδάλων που αφορούσαν μεταξύ άλλων, την οικονομία, τη ΣΚΤ, τις κυπριακές αερογραμμές.