Η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για δημιουργία κέντρων καινοτομίας, εργαστηρίων ανάπτυξης λογισμικού και φυτωρίων επιχειρήσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Keith Krach.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Krach o οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, και υπέγραψε μαζί με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, μνημόνιο για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα της καινοτομίας.
Ο Αμερικανός Υφυπουργός ανέφερε πως ο σκοπός της επίσκεψής του στο νησί ήταν «για να πάρουμε τη σχέση μας με την Κύπρο στο επόμενο επίπεδο. Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο η σχέση μας δεν υπήρξε ποτέ τόσο καλή. Έτσι μετά την υπογραφή από αυτόν στην Κύπρο της συμφωνίας για την ασφάλεια των λιμένων και την κυβερνοασφάλεια υπογράψαμε και μια συμφωνία για τη συνεργασία στην επιστήμη και στην τεχνολογία”, ανέφερε.
Επεσήμανε πως μεγάλο μέρος της στο πλαίσιο της εφαρμογής της οικονομικής διπλωματίας των ΗΠΑ είναι η προώθηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα της καινοτομίας.
Ερωτηθείς πώς οι δυο χώρες μπορούν να επωφεληθούν από το Μνημόνιο που υπογράφηκε, ο κ. Krach είπε πως υπάρχει ένας αριθμός τρόπων που μπορεί να γίνει αυτό. «Ένας είναι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Έχω περάσει 30 χρόνια της καριέρας μου στο Silicon Valley κτίζοντας εταιρείες, και θεωρώ ότι η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για την οικοδόμηση κέντρων καινοτομίας, εργαστήρια ανάπτυξης λογισμικού και φυτώρια επιχειρήσεων. Αυτός είναι ένας τεράστιος τομέας και υπάρχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, εξαιρετική τεχνογνωσία και εξαιρετικά πανεπιστήμια στην Κύπρο που βρίσκεται σε μια πολύ καλή τοποθεσία, αποτελεί ένα σταυροδρόμι», ανέφερε.
Είπε πως ένας άλλος μεγάλος τομέας είναι αυτός της επόμενης γενιάς των τηλεπικοινωνιών, και ένας συγκεκριμένος τομέας επικέντρωσης είναι το 5G και το Καθαρό Δίκτυο που αφορούν μια συνολική προσέγγιση για αντιμετώπιση μακροχρόνιων θεμάτων για το απόρρητο των δεδομένων, την ασφάλεια, τη συνεργασία εμπιστοσύνης που είναι οικοδομημένη πάνω σε ένα συνασπισμό εταίρων.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των αξιωματούχων που συνάντησε στην Κύπρο, ο Αμερικανός Υφυπουργός είπε πως αυτοί συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με τις ΗΠΑ, αντιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρα τον κίνδυνο που υπάρχει από αφερέγγυους πωλητές λογισμικών και είναι ευθυγραμμισμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πρόσθεσε πως 25 χώρες του ΝΑΤΟ, πέραν των 25 χωρών της ΕΕ καθώς επίσης η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και ο Καναδάς έχουν Καθαρό Δίκτυο.
Ερωτηθείς για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν από την εισαγωγή του 5G, o κ. Krach επεσήμανε πως το 5G θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επικοινωνία και θα επιφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Σημείωσε ωστόσο πως υπάρχουν ρίσκα σε σχέση με “αυταρχικά καθεστώτα”, και αναφέρθηκε στην Κίνα όπου, όπως είπε, υπάρχει “νόμος εθνικής ασφάλειας ώστε κάθε κινέζικη εταιρεία, κρατικής ή άλλης ιδιοκτησίας, ή οποιοσδήποτε Κινέζος πολίτης να διαβιβάζει οποιεσδήποτε πληροφορίες, αποκλειστική τεχνολογία, πνευματική ιδιοκτησία ή δεδομένα όταν του ζητηθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ή στον κινέζικο στρατό, διαφορετικά θα υποστούν συνέπειες”.
«Ως εκ τούτου μια καίρια πτυχή είναι να διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι του 5G είναι φερέγγυοι, είναι “καθαροί” και αυτό είναι κάτι που απαιτείται όχι μόνο για τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ που επενδύουν στην Κύπρο, αλλά επίσης για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε πρόσφατα με αξιωματούχους της ΕΕ για το θέμα αυτό, ο κ. Krach είπε πως βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αυτούς. Επεσήμανε ως η Επίτροπος της ΕΕ Thierry Breton έχει εκδώσει μια εργαλειοθήκη της ΕΕ για καθαρό 5G η οποία καθορίζει τους καθαρούς παρόχους καθώς και τους προμηθευτές υψηλού ρίσκου.
Σε ερώτηση πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια δεδομένων από κακόβουλους παράγοντες, ο κ. Krach είπε πως οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν διασφαλίζοντας τη μη χρήση εξοπλισμού για τον οποίο δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη και ότι η δικτυακή κίνηση προς την Κύπρο είναι καθαρή σε ότι αφορά τους παρόχους 5G. «Θεωρώ ότι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας. Και η ουσία έγκειται σε μια λέξη και αυτή είναι η εμπιστοσύνη, σημείωσε.
Ερωτηθείς για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο θέμα αυτό, ο κ. Krash σημείωσε πως αυτό είναι κάτι πραγματικά σημαντικό γιατί αποτελείται από χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Πρόσθεσε πως υπάρχουν εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Καθαρό Δίκτυο γιατί θέλουν να προστατέψουν τα δεδομένα τους. «Έτσι θεωρώ ότι υπάρχει μια τεράστια δυναμική και το ρεύμα έχει στραφεί κατά των αφερέγγυων πωλητών λογισμικών», σημείωσε.
Ο Αμερικανός Υφυπουργός είπε ακόμη πως το Καθαρό Δίκτυο είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα υπό το φως της πανδημίας του κορωνοϊού για την εθνική ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. Σημείωσε ακόμη πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικάνους σε ότι αφορά την πρόκληση που αφορά την Κίνα στο θέμα αυτό.
Πηγή: ΚΥΠΕ