Το κυπριακό διαβατήριο ανοίγει την πόρτα σε 117 χώρες (pics)

Την ώρα που ο δημόσιος διάλογος για τις πολιτογραφήσεις δεν λέει να κοπάσει το κυπριακό διαβατήριο κατέχει σταθερή θέση στην σχετική παγκόσμια κατάταξη.

Δημοσίευμα ειδησεογραφικού πρακτορείου του Λουξεμβούργου αναφέρει ότι το διαβατήριο της χώρας έχει ανεβεί στην κατάταξη με τα καλύτερα διαβατήρια στον κόσμο.

Η πλατφόρμα Passport Index, τις προηγούμενες μέρες έχει κατατάξει το λουξεμβουργιανό διαβατήριο ως το τέταρτο καλύτερο στον κόσμο, όσον αφορά τον σχετική κατάταξη διαβατηρίων.

Άξιο αναφοράς είναι ότι το Βέλγιο, που προηγουμένως καταλάμβανε την 6η θέση, είναι τώρα στην πρώτη θέση, με το βελγικό κρατικό έγγραφο να ανοίγει τις πόρτες σε 124 χώρες, 91 από τις οποίες δεν χρειάζονται βίζα.

Το Βέλγιο ακολουθεί η Γερμανία και η Αυστρία, ενώ ακολούθως το Λουξεμβούργο.

Η Γαλλία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ισπανία ανήκουν, μαζί με ορισμένες άλλες χώρες, στο αμέσως επόμενο γκρουπ στην σχετική κατάταξη με τα καλύτερα διαβατήρια, με πρόσβαση σε 123 χώρες, 90 από τις οποίες δεν απαιτούν βίζα.

Οι τρεις χώρες στις τελευταίες θέσεις της λίστας είναι σήμερα η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Το κυπριακό διαβατήριο

Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις παραχωρήσεις κυπριακών διαβατηρίων, μέσα από το προβληματικό, όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα και τις έρευνες, Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενδιαφέρον προκαλεί η θέση η οποία κρατά το κυπριακό ταξιδιωτικό έγγραφο στην σχετική κατάταξη.

Το κυπριακό διαβατήριο δίνει πρόσβαση σε 117 χώρες, 84 από τις οποίες δεν χρειάζονται βίζα.

Στην σχετική κατάταξη του δείκτη της πλατφόρμας Passport Index λαμβάνει την 34η θέση ανάμεσα σε 94 χώρες.

Επίσης σε αντίστοιχη κατάταξη της πλατφόρμας, η οποία δημιουργεί ομάδες χωρών ισοδύναμων διαβατηρίων, το κυπριακό διαβατήριο κατατάσσεται στην 7η ομάδα στην σειρά.

Η θέση του κυπριακού διαβατηρίου στις συγκεκριμένες κατατάξεις καταδεικνύει και τον λόγο για τον οποίο αποτελούσε πόλο έλξης το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα για συγκεκριμένων εθνικοτήτων επενδυτές, όπως οι Ρώσοι, οι Σαουδάραβες και οι Κινέζοι αφού στην σχετική λίστα κατατάσσονται αρκετές θέσεις πιο κάτω τα κρατικά τους διαβατήρια.

Συγκεκριμένα τα ρωσικά διαβατήρια δίνουν πρόσβαση σε 82 χώρες, τα διαβατήρια της Σαουδικής Αραβίας σε 63 χώρες ενώ τα κινεζικά διαβατήρια σε 60 χώρες.

Ως εκ τούτου, η πολιτογράφηση μέσω ενός “τουλάχιστον ευέλικτου” Επενδυτικού Προγράμματος έδινε την δυνατότητα σε Ρώσους, Σαουδάραβες και Κινέζους για πιο εύκολα ταξίδια και επιχειρηματικές δραστηριότητες.