Moody’s: Θετικό βήμα το Helix2 για την Τράπεζα Κύπρου

Θετικά αποτιμά ο οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s την πώληση, από πλευράς Τράπεζας Κύπρου, πακέτου δανείων στην PIMCO έναντι €916 εκατ, πρόγραμμα γνωστό και ως Helix2, το οποίο ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Moody’s χαρακτηρίζουν  το Helix2 ως «credit positive», σημειώνοντας πως η πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τον δείκτη έκθεσης ΜΕΔ  της τράπεζας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στο 22% από τον Μάρτιο του 2020.
Σημειώνουν, ωστόσο, την πίεση στην οικονομία από την πανδημία (7.5% του ΑΕΠ), κάνοντας εκτίμηση για ανάπτυξη από το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής του Helix2, η Τράπεζα Κύπρου μειώνει κατά 83% τα ΜΕΔ σε σχέση με το 2014, ενώ η συνολική μείωση των κόκκινων δανείων κατά το α’ εξάμηνο του 2020 φτάνει στα €1.3δις. ευρώ, με οργανική μείωση ύψους €278 εκατ.
Το Χαρτοφυλάκιο έχει συμβατικό υπόλοιπο ύψους €1,46δις και αποτελείται από 22.224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα. Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν ανέρχεται σε €440εκατ.Το τίμημα πώλησης ανέρχεται σε 46% επί της μεικτής λογιστικής αξίας ή 29% επί του συμβατικού υπόλοιπου και είναι πληρωτέο σε μετρητά, με το 35% να είναι πληρωτέο κατά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και το υπόλοιπο 65% να είναι αναβαλλόμενο χωρίς οποιουσδήποτε όρους.