Η Κύπρος περιμένει Ρώσους τουρίστες και νέα συμφωνία

Σε μια νέα εποχή έχουν περάσει εδώ και αρκετό καιρό οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου που ξεκίνησαν από το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων και υπάρχει συνέχεια.

Η σημερινή παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο σηματοδοτεί την ανατροπή μιας τάσης που άρχισε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και επιταχύνθηκε καθώς η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και υιοθέτησε το ευρώ το 2008. Οι Ρώσοι επενδυτές προσελκύθηκαν από την Κύπρο από το καθεστώς χαμηλής φορολογίας εντός της ΕΕ και θεωρήθηκε ασφαλής και σταθερή χώρα.

Πέρα από τον αυτό τον πονοκέφαλο που πρέπει να διαχειριστεί η κυπριακή κυβέρνηση, φέτος υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο κενό στην οικονομία από την Ρωσία. Δεν έχουν έρθει Ρώσοι τουρίστες λόγω του κορωνοϊού και χωρίς αυτούς μαζί με τους Βρετανούς δεν μπορεί να κάνει restart η τουριστική βιομηχανία, που αποτελούν τις δυο βασικές αγορές της Κύπρου.

Οι προθέσεις της Ρωσίας προβληματίζουν τους συντελεστές της αγοράς διεθνών υπηρεσιών όπως λογιστές, δικηγόρους και παρεμφερείς υπηρεσίες που βλέπουν να απειλείται ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατέστησαν την Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Η έντονη παρουσία των Ρώσων στο νησί έχει δώσει μεγάλη ώθηση στον τομέα διεθνών υπηρεσιών, που εργοδοτεί χιλιάδες δικηγόρους και λογιστές και έδωσε στο παρελθόν σημαντικά κέρδη στις τράπεζες. Οι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ακολουθούν τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στο γεωπολιτικό περιβάλλον αλλά και στη στενή εποπτική παρακολούθηση του εγχώριου τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα από τις ΗΠΑ.

Oι Ρώσοι πελάτες αποτελούν σήμερα μόλις το 2% του συνόλου των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες. Από το 2013 με το κούρεμα των ρωσικών καταθέσεων μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Οι καταθέσεις των Ρώσων στην Κύπρο το 2012 ήταν πάνω από €22 δις. και το 2013 με το κούρεμα μειώθηκαν στα €11,76 δις. Τέλος Ιουνίου του 2020 έχουν υποχωρήσει στα €6,37 δις, μια απώλεια €5,3 δις.