Η προθεσμία για την ΕΛΒΟ – “Μέσα” η Κουιμτζής ΑΕ

Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αναβολή στον διαγωνισμό για την εκποίηση της ΕΛΒΟ, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr αποσύρουν το ενδιαφέρον τους Γερμανοί, Ιταλοί και Νοτιοαφρικανοί, με την Ισραηλινή πλευρά να κατεβαίνει μέσα από ένα πολύ ισχυρό σχήμα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε ως τις 13/7 και ως τις 11 το πρωί να καταθέσουν τις προσφορές τους, τα νομιμοποιητικά έγγραφα και δικαιολογητικά, οπωσδήποτε, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί, σιωπηρά, ένα κάπως μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για την υποβολή των οικονομικών προσφορών που θα κρίνουν και την έκβαση της πλειοδοτικής διαδικασίας.

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες για την ΕΛΒΟ έχουν λιγοστέψει καθώς είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο ότι οι Γερμανοί της  Krauss-Maffei Wegmann (KMW) δεν θα καταθέσουν προσφορά, όπως και οι Νοτιοαφρικανοί της Paramount Group. Επίσης, ένας από τους ισχυρότερους διεκδικητές, δηλαδή η ιταλική FSI (όμιλος στον οποίο ανήκει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ) αποφάσισε τελικώς να αποσύρει το ενδιαφέρον της καθώς δεν επιθυμεί, σε περίπτωση απόκτησης της εταιρείας, να «συγκατοικήσει» με το Δημόσιο, αφού αυτό διατηρεί το δικαίωμα, να αποκτήσει έναντι τιμήματος, το 21% της ΕΛΒΟ, μετά από μια τριετία.

Όλα δείχνουν ότι την ΕΛΒΟ θα διεκδικήσουν τελικώς επιχειρηματικά σχήματα που θα δώσουν έμφαση στον αμυντικό χαρακτήρα της βιομηχανίας. Και αυτά είναι γνωστά: α) Είναι κοινοπραξία ισραηλινών εταιρειών του χώρου της άμυνας ( σ.σ. πιθανότατα οι Plasan, Elbit, Rafael), με το Ισραήλ να έχει ενδιαφέρον και για άλλες ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες β) Είναι η κοινοπραξία των ομίλων Κουϊμτζής και Πετρόπουλος, με τον όμιλο Κουϊμτζή να έχει πριν ένα χρόνο εγκαινιάσει συνεργασία με την αμερικανική Summit Aviation, μία συνεργασία που επιδιώκει να διευρύνει.

Τελικώς, όπως όλα δείχνουν και όπως θα φανεί στις επόμενες λίγες ώρες, η αξιοποίηση της ΕΛΒΟ – μιας μεγάλης βιομηχανικής εγκατάστασης με πέντε γραμμές παραγωγής- θα συνδεθεί ευθέως με παραγωγικές δραστηριότητες για τον τομέα της Άμυνας.