ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να αποφύγουμε ένα “σκληρό” μνημόνιο

Να αποφύγουμε ένα “σκληρό μνημόνιο”, όπως έγινε την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζήτησε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στο κρατικό Ραδιόφωνο, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει από μόνη της όλα τα απαραίτητα μέτρα -ακόμα κι αν είναι επώδυνα- προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία.

Εξάλλου, πρόσθεσε, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας με ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων δαπανών είναι στην φιλοσοφία της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Κύπρος δεν καταφέρει από μόνη της, να χειριστεί “νοικοκυρεμένα” την κατάσταση, ίσως χρειαστεί να καταφύγει σε “τρίτους” για δανεισμό όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα σημάνει ένα “σκληρό μνημόνιο” με όρους δημοσιονομικής και μακροοικονομικής βιωσιμότητας.

Όσον αφορά στα προβλήματα ρευστότητας, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συλλογική προσπάθεια της πολιτείας, του επιχειρηματικού κόσμου, των εργαζομένων, που με τους εκπροσώπους τους μιλάμε συνέχεια, ούτως ώστε παρά τις δυσκολίες οι οποίες θα υπάρξουν και αναφέρατε και στις ανταποκρίσεις σας κάποιες, να περάσουμε επιτυχώς και αυτή τη δεύτερη φάση.

“Να περάσουμε επιτυχώς αυτή τη δεύτερη φάση και με μια οικονομική διαχείριση της όλης κατάστασης η οποία αναφέρεται σε όλους τους οικονομικούς σχεδιασμούς μέχρι σήμερα. Ναι, υπάρχει θέμα ρευστότητας αυτή τη στιγμή στην αγορά, όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο εμφανές, μιλάω και εγώ και με κόσμο και με μικρούς καταστηματάρχες οι οποίοι ας πούμε θέλουν να φέρουν προμήθειες από το εξωτερικό, θέλουν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κάποιο είδος φτηνού δανεισμού ούτως ώστε να το πράξουν και είναι σε αναμονή. Αν περιμένουμε πολλές μέρες τότε απλά θα υπάρχουν πάρα πολύ άσχημες επιπτώσεις στην αγορά. Αλλά ο σκοπός είναι αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσουμε την αναθεωρημένη μας πρόταση έχοντας υιοθετήσει και προτάσεις κομμάτων οι οποίες όμως μένουν στην φιλοσοφία, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι πρακτικά εφαρμόσιμες, ούτως ώστε να δώσουμε και αυτό το εργαλείο στην αγορά”, τόνισε.

Αναφορικά με τις απόψεις που εκφράζονται για απευθείας χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων από το κράτος μέσω επιδομάτων και τον έλεγχο των τραπεζών για την χαμηλότοκη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, ο κος Πετρίδης απάντησε ότι το δημοσιονομικό πακέτο της Κυβέρνησης το οποίο επιχορηγεί ένα τεράστιο μέρος του μισθολογίου των επιχειρήσεων αποτελεί και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις από την αρχή το δημοσιονομικό πακέτο αναθεωρείται.

“Αναθεωρείται ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε στιγμής. Ναι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, πώς μπορούμε τώρα με τα δεδομένα τα οποία έχουμε ενώπιον μας να στηρίξουμε με ένα διαφορετικό τρόπο, με δημοσιονομικά μέσα τις μικρές επιχειρή σεις χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι είναι προς αντικατάσταση το όπλο της ρευστότητας. Δεν θα στερήσουμε το όπλο της ρευστότητας δηλαδή του φτηνού δανεισμού από τις μικρές επιχειρήσεις ούτε μπορεί να το αντικαταστήσουμε με απευθείας επιδότηση του κράτους”, εξήγησε.