Μουδιασμένη επανεκκίνηση μετά την καραντίνα

Πρώτη ημέρα χαλάρωσης του lockdown η χθεσινή έπειτα από έξι εβδομάδες επιβολής περιοριστικών μέτρων. Αυξημένη κίνηση στους δρόμους, εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μέσα στα καταστήματα που λειτούργησαν, συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Καταστήματα ένδυσης, υπόδυσης, DIY, παιχνιδιών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και βιβλιοπωλεία προετοιμάστηκαν για τα νέα δεδομένα και υποδέχτηκαν χθες τους πελάτες σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Περίπου 9.550 επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου είχαν το δικαίωμα να λειτουργήσουν ξανά, στις οποίες εργοδοτούνται συνολικά 38 χιλ. υπάλληλοι.

Από νωρίς το πρωί η πολυκοσμία ήταν εμφανής στα κέντρα των πόλεων, με τους πολίτες να μετακινούνται για τη διευθέτηση των καθημερινών υποχρεώσεών τους. Ουρές εντοπίστηκαν έξω από τις τράπεζες και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με τους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κτλ), ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους. Πάντως, με εκπτώσεις άρχισε η λειτουργία των καταστημάτων, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κατανάλωση. Ως απάντηση στο lockdown, οι καταστηματάρχες προέβησαν σε εκπτώσεις για να δελεάσουν τον καταναλωτή.

Ωστόσο, υπάρχουν έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί στις τάξεις των καταστηματαρχών για το αν δηλαδή θα υπάρξει κίνηση στα καταστήματα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία. Η χθεσινή μέρα, όπως δήλωσαν, ήταν αναγνωριστική με χαμηλό τζίρο στα περισσότερα καταστήματα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις καταστηματαρχών η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες στα περισσότερα τουλάχιστον καταστήματα.

Οικοδομές

Πρώτη μέρα εργασίας ήταν η χθεσινή και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Σε πλήρη δραστηριότητα μπορούσαν να επανέλθουν περίπου 8.400 επιχειρήσεις στον κατασκευαστικό τομέα με όλους τους παρεμφερείς κλάδους της οικοδομικής βιομηχανίας, στην οποία απασχολούνται περίπου 42 χιλ. εργαζόμενοι. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είχε αποστείλει από την περασμένη εβδομάδα ειδοποιήσεις σε όλους τους συντελεστές εκτέλεσης και μελέτης των μεγάλων έργων στις οποίες επεξηγούνται τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν ληφθεί στα εργοτάξια πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι.

Όπως δήλωσε στον «Φ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς, οι περισσότεροι χθες επιδόθηκαν στο ψάξιμο είτε υλικών οικοδομής είτε προστατευτικών μασκών. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσιά, «πέραν του 95% των εργοταξίων του κατασκευαστικού τομέα άνοιξαν χθες. Ο κόσμος υπακούει και προσέχει περισσότερο. Η πρώτη μέρα χαρακτηρίστηκε από ένα ξεμούδιασμα, ενώ εκτιμώ ότι η πρώτη βδομάδα θα κυλήσει σε αυτούς τους ρυθμούς. Ο κόσμος θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη του και σιγά-σιγά θα επανέλθει η ηρεμία». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Ρουσιάς, δεν έλειψαν και τα προβλήματα. «Υπάρχει έλλειψη μασκών σε κάποια εργοτάξια που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, ενώ χαρακτηρίζουμε ως σοβαρό πρόβλημα το θέμα της μετακίνησης του προσωπικού, διότι υπάρχει ο περιορισμός των τριών ατόμων σε κάθε αυτοκίνητο. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι τέσσερα άτομα σε κάθε αυτοκίνητο -ο καθένας να έχει το παράθυρο του». Επίσης, ο κ. Ρουσιάς σημείωσε ότι ορισμένα από τα μεγάλα έργα καθυστερούν να λειτουργήσουν μέχρι οι συντονιστές υγείας και ασφάλειας των εργοταξίων τους να προετοιμάσουν τις εργασίες ώστε να υποδεχθούν το προσωπικό τους.

Σε στάση αναμονής οι άλλοι κλάδοι

Συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας για εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, καφετέριες, καφενεία, μπαρ και για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης. Κλειστοί παραμένουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι. Επίσης, κλειστά παραμένουν τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής-μασάζ. Οι ιδιοκτήτες των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για το άνοιγμά τους, που θα επιτραπεί στις 21 Μαΐου. Ήδη, κάποια κομμωτήρια άρχισαν να αναδιαμορφώνουν τους χώρους τους για να πληρούν τις προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι κομμωτές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Όπως δήλωσε ο προέδρος της Ομοσπονδίας Κομμωτών και Κουρέων, Νάκης Παντελίδης, στον Alpha Κύπρου, «υπάρχει μεγάλη διαμαρτυρία από συναδέλφους που ήθελαν να δουλέψουν τα κομμωτήριά τους».

Επίσης, μια διαφορετική εικόνα παρατηρείται στον κλάδο της εστίασης, με τα κέντρα αναψυχής να απειλούν ότι δεν θα ανοίξουν. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, «πρέπει να εξαγγελθούν μέτρα που να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες. Στο πίσω μέρος του μυαλού των περισσοτέρων είναι να μην ανοίξουν».

Καυτό θέμα για τον κλάδο της εστίασης είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια. Το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τρία μέτρα απόστασης, κάτι που εξόργισε τους επιχειρηματίες που δεν βλέπουν κανένα λόγο να ανοίξουν.

«Ελπίζω να τα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις πρόνοιες για να μπορέσει ο κόσμος να ανοίξει. Το υπουργείο Υγείας αναμένει τις εισηγήσεις μας. Η διαφορά που έχουμε με τις αποστάσεις στα τραπεζάκια είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Τα τρία μέτρα είναι καταστροφικά. Όλοι οι επιχειρηματίες στηρίζουν την πρόταση του Συνδέσμου για απόσταση 1,5 τ.μ. ανά άτομο σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα σε χώρο 100 τ.μ., θα φιλοξενούνται 60 άτομα και θα μένουν 40 τ.μ. ελεύθερα για ασφαλείς αποστάσεις», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.