Αυτό που μπορεί να ακουγόταν ως σύνθημα ή ακόμα κι ως αστείο, ότι δηλαδή η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το Brexit και να αξιοποιήσει ευκαιρίες, πλέον φαίνεται πως μετουσιώνεται σε πράξη.
Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε χθες πως επιφανείς Βρετανοί οικονομικοί παράγοντες, χορηγοί του κόμματος των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Boris Johnson, απέκτησαν τα τελευταία χρόνια κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών.
Βέβαια, στα βρετανικά Μέσα το θέμα παρουσιάζεται από την αρνητική του πλευρά, ότι δηλαδή άτομα που στηρίζουν οικονομικά το κόμμα που θα υλοποιήσει το Brexit, ανησυχούν για τις συνέπειες του και απέκτησαν υπηκοότητα σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ανάμεσα τους ο Alan Howard, ένας από τους πιο γνωστούς διαχειριστές κεφαλαίων στη Βρετανία και ο Jeremy Isaacs, ο πρώην επικεφαλής της Lehman Brothers για την Ευρώπη. Και οι δύο φαίνεται να απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα το 2018. Όπως πληροφορείται ο «Φ» υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις Βρετανών που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit ακριβώς επειδή ανησυχούσαν για τον περιορισμό των δικαιωμάτων, οικονομικών και κοινωνικών, που θα έφερνε μαζί της η συγκεκριμένη εξέλιξη.
Όπως είναι γνωστό, από το Brexit ευνοήθηκε και ο τομέα της ναυτιλίας. Όχι τόσο άμεσα, αφού αν και έγιναν κάποιες εγγραφές πλοίων υπό την κυπριακή σημαία, ο αντίκτυπος δεν θα είναι τεράστιος. Υπήρξαν όμως και εταιρείες που δημιούργησαν θυγατρικές στην Κύπρο και μετέφεραν μέρος των εργασιών τους, ώστε να απολαμβάνουν των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων που προσφέρει η χώρα. Είναι γνωστή η περίπτωση της εταιρείας P&O Ferries η οποία ενέγραψε όλα τα πλοία της υπό κυπριακή σημαία. Πιο σημαντική όμως θεωρείται η απόφαση της ασφαλιστικής εταιρείας που ειδικεύεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, της Steamship Insurance, να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο. Μάλιστα, η εταιρεία βρισκόταν σε αναζήτηση κτιρίου αλλά και προσωπικού. Οι πληροφορίες θέλουν ακόμα δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να σκέφτονται σοβαρά να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις.
Λόγω του Brexit, η Κύπρος κατάφερε το τελευταίο διάστημα να προσελκύσει και αριθμό διαχειριστών επενδυτικών ταμείων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι περισσότερο βέβαια επιλέγουν τη γειτονική Ιρλανδία λόγω εγγύτητας αλλά και επειδή είναι ένας καταξιωμένος προορισμός για επενδυτικά ταμεία ή ακόμα και το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, η Κύπρος διαθέτει το πλεονέκτημα ότι το κόστος λειτουργίας ενός ταμείου είναι πολύ χαμηλότερο από τους προαναφερόμενους προορισμούς. Και ειδικά στην περίπτωση μικρών ταμείων, το κόστος αποτελεί ένα ιδιαίτερα καθοριστικό παράγοντα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Forbes Δεκεμβρίου (κυκλοφορεί την Κυριακή 22/12) ο νέος πρόεδρος του CIFA, Ανδρέας Γιασεμίδης, σχολιάζει πως υπάρχουν περιθώρια να προσελκύσουμε κι άλλους διαχειριστές από τη Μεγάλη Βρετανία οι οποίοι ακόμα ίσως να περιμένουν να δουν πώς θα καταλήξει το όλο θέμα. «Είναι γεγονός ότι έχουν έρθει ήδη κάποιοι διαχειριστές που βοηθούν να δημιουργήσουμε ένα καλό όνομα στη Βρετανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, ένα έμμεσο όφελος που δημιουργήθηκε, είναι το γεγονός πως πολλοί Κύπριοι που διαμένουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είχαν την κυπριακή υπηκοότητα, έσπευσαν τα τελευταία χρόνια να την αποκτήσουν.