Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων ιδρύει το ΧΑΚ

Στην ίδρυση Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων υπό την αιγίδα του ΧΑΚ και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς μετοχών, λόγω της εισαγωγής στη Ν.Ε.Α. κινέζικων εταιρειών, προσανατολίζεται η διοίκηση του κυπριακού χρηματιστηρίου.

Αναφορικά με την ίδρυση Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, ο γενικός διευθυντής του Χ.Α.Κ. Νώντας Μεταξάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 Κύπρου, όρισε ως κύριο αντικείμενο τη διαπραγμάτευση της τιμής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων, αλλά και την προπώληση φυσικού αερίου.

Πέραν αυτών, θα υπάρχει η πρόβλεψη λειτουργίας ειδικής αγοράς, μέσω της οποίας θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι προμήθειες των υλικών, από Δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς φορείς, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει, τόσο τη διαφάνεια στη διαδικασία των προμηθειών, όσο και την επίτευξη χαμηλότερου κόστους λειτουργίας για τους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Σε σχέση με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς μετοχών του Χ.Α.Κ., ο κ. Μεταξάς αναφέρθηκε στην πιθανή ανάγκη έναρξης της χρηματιστηριακής συνεδρίασης από τις 3:00 π.μ., έτσι ώστε αυτή να συμπίπτει με τα ωράρια των αγορών της Άπω Ανατολής. Η συγκεκριμένη μεθόδευση κρίνεται ως επιβεβλημένη, λόγω, αφενός, της εισαγωγής κινέζικων εταιρειών στη Ν.Ε.Α. αγορά του Χ.Α.Κ. τους τελευταίους μήνες και αφετέρου στην αναμονή ακόμη περισσότερων προς εισαγωγή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ήδη στη Ν.Ε.Α. του Χ.Α.Κ. είναι εισηγμένες 2 ελληνικές ασφαλιστικές (International Life, Interlife), καθώς και ελληνικών συμφερόντων εταιρείες από το χώρο του ΙΤ, των υπηρεσιών και της ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ορατές σε ένα ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Ο κ. Μεταξάς ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές διευθετήσεις προκειμένου το σύστημα συναλλαγών του Χ.Α.Κ. να μπορέσει να υποστηρίξει το διευρυμένο χρόνο συνεχούς διαπραγμάτευσης, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί στο άμεσο μέλλον.

Tέλος ο κ. Μεταξάς, σχολιάζοντας το θέμα ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών το οποίο μελετά η Κυπριακή κυβέρνηση, ζήτησε όπως αυτή να γίνει μέσω του χρηματιστηριακού ταμπλό.

http://www.fmvoice.gr/index.php/epikairotita/koinonia/item/71324-