Αισιοδοξία στην Τράπεζα Αττικής για επιτυχή αύξηση κεφαλαίου

Ως τη μοναδική ελληνική τράπεζα που δεν θα στηρίζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χαρακτήρισε την Attica Bank, ο διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων της τράπεζας, Αθανάσιος Τσάδαρης, επισημαίνοντας ότι η Attica βγήκε αλώβητη από τον κυκεώνα της κρίσης και με θετική καθαρή θέση. Ακόμη, επισήμανε ότι η τράπεζα θα πετύχει τον στόχο της κεφαλαιακής ενίσχυσης της και ταυτόχρονα διατήρησης του ιδιωτικού της χαρακτήρα.

«Ο διαχωρισμός συστημικών και μη τραπεζών έκρυψε ένα βασικό στοιχείο. Αν οι τράπεζες είναι βιώσιμες ή όχι. Η είσοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημαίνει εξαιρετικά δυσμενείς όρους για το τραπεζικό σύστημα. Κάτι που δεν θα πρέπει να αρέσει πολύ στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει μία ανεξάρτητη φωνή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που θα αποτελεί εγγύηση για τον υγιή ανταγωνισμό», τόνισε o ίδιος.

Παράλληλα, δήλωσε πως η συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank αποτελεί αναπτυξιακή επένδυση και ζήτησε τη στήριξη όλης της επενδυτικής κοινότητας. Ο ίδιος δε σημείωσε, δε, ότι η Attica διαθέτει θετικά ίδια κεφάλαια, υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, υψηλό δείκτη κάλυψης καθυστερημένων δανείων (υπερβαίνει το 45%), αυξημένες προβλέψεις για επισφάλειες (362 εκατ. ευρώ), μηδενική έκθεση σε τοξικά ομόλογα και μικρή έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσάδαρης αναφέρθηκε και στο νέο ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι οι «τράπεζες πρέπει να ξυπνήσουν» και να αποτελέσουν την ατμομηχανή της νέας κίνησης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στην ίδια εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Capital Markets Experts AE, Βασίλειος Μάργαρης, παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια το μοντέλο ίδρυσης, οργάνωσης και διαχείρισης Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο μοντέλο ονομάζεται «The ACE Model» και είναι ευέλικτα παραμετροποιημένο, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε (εθνικής ή τοπικής) οικονομίας. Όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης, το «ACE Model» αναπτύχθηκε αρχικά για λογαριασμό ομάδας ελλήνων επενδυτών με σκοπό να αποτελέσει τη βάση της δημιουργίας Χρηματιστηρίου Αγροτοδιατροφικών Προϊόντων και Εμπορευμάτων στη Θεσσαλονίκη.

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=139342