Παρατείνονται τα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων αλλά και των ευάλωτων ομάδων από την κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προς τον κυπριακό λαό.
Συγκεκριμένα, γνωστοποίησε την απόφαση της Κυβέρνησης για παράταση των μέτρων στήριξης που παρέχονται μέσα από τα πέντε σχέδια του Υπουργείου Εργασίας προς εργαζομένους και επιχειρήσεις μέχρι τις 12 Ιουνίου, ενώ για 4 μήνες μετά τον Ιούνιο θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο πακέτο οικονομικής στήριξης που να εκτείνεται μέχρι και τον Σεπτέμβριο με σκοπό την άμεση ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη ημέρα της κρίσης.
ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουμε απεριόριστα δημοσιονομικά περιθώρια
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα να ανατραπούν οι σχεδιασμοί και έχουν σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις ενώ πρόθεση είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα που υπάρχουν.
“Σε μια περίοδο που η δημοσιονομική επίπτωση δεν είναι μόνο η αύξηση των δαπανών από αυτά τα τολμηρά πακέτα στήριξης έρχεται και από τα μειωμένα έσοδα. Για αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα μας για να συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι όμως χωρίς όριο οι δημοσιονομικές μας αντοχές στην ΕΕ χρησιμοποιούνται αρκετά εργαλεία τα οποία θα εξαντλήσουμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια – το άλλο είναι η ένεση μέσω της χρήσης του τραπεζικού τομέα. Δεν είναι στήριξη στις τράπεζες”, είπε.
Ζέτα: Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις
Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αν μια επιχείρηση μετά τη λήξη συνεχίσει να μην μπορεί να ανακτήσει (για παράδειγμα) το 50% του κύκλου εργασιών, το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση κατά 50%.
“Ο όρος των μη απολύσεων ισχύει για όλη την περίοδο και τους επτά μήνες και υπάρχει και η κρατική στήριξη για όλη αυτή την περίοδο ώστε οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να μην έχουν οποιονδήποτε πρόβλημα στη συνέχιση της οικονομικής τους δραστηριότητας και οι εργαζόμενοι για όσο καιρό θα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας”, είπε και πρόσθεσε ότι το ποια οικονομική δραστηριότητα και επιχείρηση επανακκινεί δραστηριότητες είναι θέμα των ειδικών επιδημιολόγων να αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα.