Η Τράπεζα Κύπρου δεν προχωρεί, σε αυτή τη φάση, σε κλείσιμο καταστημάτων υιοθετώντας διαφορετική προσέγγιση από την άλλη μεγάλη τράπεζα, την Ελληνική, που αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία σημαντικού αριθμού υποκαταστημάτων της.
Πηγή της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε στη StockWatch ότι στο παρόν στάδιο, υφίσταται η ανάλυση πως, με το κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων, θα αυξηθεί η κίνηση στα υπόλοιπα. Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο, τόσο για τους πελάτες, όσο και για το προσωπικό.
«Η Τράπεζα Κύπρου δεν προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τις αποφάσεις της πολιτείας», αναφέρει η ίδια πηγή.
«Όπως είναι φυσικό, κάτω από τις συνθήκες πανδημίας, τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Ωστόσο, αυτή την στιγμή, τα δεδομένα μας επιβάλλουν την αποφυγή κλεισίματος», αναφέρει η Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες επεξεργάζονται σενάρια και επιλογές για απτά μέτρα που θα στηρίξουν την οικονομία και δη την απασχόληση και τους μισθούς που θα εδραιωθούν μετά την κορύφωση της πανδημίας. Οι αναλύσεις συνεχίζονται νυχθημερόν, αλλά δεν μπορεί κανείς να προβεί σε ανακοινώσεις στο παρόν στάδιο.
Πολλά στο παρόν στάδιο εξαρτώνται από εξωγενείς παράγοντες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται πως η ΚΤ έχει αναλάβει, κι αυτή πρωτοβουλίες που θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, ίσως και απόψε. Η Τράπεζα απέστειλε σήμερα εγκύκλιο στις τράπεζες για μέτρα που πρέπει να λάβουν για αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει σημαντική ρευστοτική και κεφαλαιακή στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που στην περίπτωση της Κύπρου αντιστοιχεί με απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους €1,3 δις.
Πηγή της Τράπεζας Κύπρου σημειώνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά σημαντικά.
Γενικότερα, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες έχουν δώσει ισχυρό μήνυμα πως, σε αντίθεση με το 2008-2013, όταν τράπεζες και κρατικό χρέος ήταν μέρος του προβλήματος, στη σημερινή κρίση θα αποτελέσουν κεντρικό κομμάτι της λύσης.
Τα μέτρα αυτά έχουν θέσει εκτός συζήτησης ένα τραπεζικό ή δημοσιονομικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν αρκούν για να λάβουν οι τράπεζες απτές αποφάσεις για στην στήριξη της οικονομίας, της απασχόλησης και του μισθολογικού επιπέδου, τονίζεται.