Scope: Η Κύπρος στις χώρες με μεγαλύτερα περιθώρια για είσπραξη του ΦΠΑ

Στις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα περιθώρια για αποτελεσματικότερη είσπραξη του ΦΠΑ περιλαμβάνει την Κύπρο ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.

Σε έκθεση του με τίτλο «Προσοχή στο χάσμα κενό του ΦΠΑ: Η αποτελεσματικότερη είσπραξη του φόρου κατανάλωσης θα μπορούσε να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης», ο γερμανικός οίκος τονίζει πως Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Λετονία είναι οι χώρες με μεγαλύτερα περιθώρια για αποτελεσματικότερη είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ οι διαφορές μεταξύ των υπολοίπων χωρών είναι μικρότερες, όπως σημειώνει, με τις Εσθονία, Ολλανδία και Ιρλανδία να είναι οι χώρες με πιο αποτελεσματική είσπραξη του ΦΠΑ.

Κατά μέσο όρο, το «κενό» πολιτικής για ΦΠΑ μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης κυμαίνεται μεταξύ 2% και 2,5% του ΑΕΠ, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου του «κενού» ΦΠΑ και το σημαντικότερο με εύρος μεταξύ 0,8% και 4,5% του ΑΕΠ.

Ο Scope τονίζει πως η Ισπανία με 4,5% του ΑΕΠ και η Ιταλία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία με περίπου 3,6% έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο δυναμικού για ΦΠΑ, έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, ακολουθούμενες από τη Σλοβενία και τη Γαλλία, όπου το «κενό» πολιτικής για ΦΠΑ είναι ελαφρώς πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ.

Ο γερμανικός οίκος προσδιορίζει το υπόλοιπο φορολογικό δυναμικό του συστήματος πληρωμής ΦΠΑ μιας χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ με δύο τρόπους: i) Στο «κενό» του ΦΠΑ, το οποίο καταγράφει τις ανεπάρκειες στη φορολογία, περιλαμβανομένης της απάτης και της φοροδιαφυγής, και ii) στο «κενό» πολιτικής για ΦΠΑ, το οποίο μετρά τα φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέσω υψηλότερων, πιο ομοιογενών συντελεστών ΦΠΑ και λιγότερων φορολογικών απαλλαγών.

Ειδικότερα για την Κύπρο ο οίκος καταδεικνύει ως δυνητικά επιπρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ ποσοστό του 3,8% του ΑΕΠ, το οποίο αποτελείται από το «κενό» ΦΠΑ ποσοστό του 0,1% του ΑΕΠ και «κενό» πολιτικής ΦΠΑ 3,7%.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάλυση του δείχνει σημαντικές διαφορές στα δυνητικά οφέλη των χωρών της Ευρωζώνης από τη μείωση του «κενού» στο ΦΠΑ, που κυμαίνεται από 1,3% του ΑΕΠ στην Εσθονία μέχρι 7,8% του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

«Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων πληρωμής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην Ευρωζώνη θα δημιουργούσε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τις υπερχρεωμένες Κυβερνήσεις όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία και θα ωθούσε την οικονομική ανάπτυξη, μειώνοντας τις φορολογικές στρεβλώσεις», υπογραμμίζει.

Ο Scope Ratings αναφέρει επίσης ότι ο βαθμός ευελιξίας μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ για τη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ ή/και τη μείωση των υπερβολικών απαλλαγών ή των διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ αποκαλύπτει σημαντικό περιθώριο για πολλές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα φορολογικά τους έσοδα.

Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων ΦΠΑ μπορεί να απομακρυνθεί από την φορολογική επιβάρυνση στην εργασία ή στο κεφάλαιο και να παρέχει κάποια περιθώρια ελάφρυνσης για τη μείωση των βασικών φορολογικών συντελεστών, γεγονός που θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση και θα μειώσει την φορολογική επιβάρυνση της οικονομίας, υπογραμμίζει

Για τους σκοπούς της παρούσας έκθεσης, ο γερμανικός οίκος επικεντρώνεται στα δυνητικά πρόσθετα έσοδα από την αποτελεσματικότερη φορολογία για ΦΠΑ, ενώ αγνοεί τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κέρδη για να διαφοροποιήσουν άλλους φόρους ή φορολογικούς συντελεστές.

Πηγή: ΚΥΠΕ