Τον δεύτερο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, που δείχνουν πόσο διαφορετικές είναι οι κυπριακές τράπεζες σε αυτό το στοιχείο του ισολογισμού τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το τρίτο τρίμηνο του 2019 ανέρχεται στο 331,02% υπερβαίνοντας το 145,16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης και υπερδιπλάσιος του ορίου του 100% που θέτει η οδηγία της Βασιλείας ΙΙΙ. Δηλαδή, οι κυπριακές τράπεζες έχουν πέραν της διπλάσιας ρευστότητας από αυτή που χρειάζονται για να καλύψουν έκτακτες εκροές καταθέσεων.
Η μεγάλη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών προκύπτει από τη συνεχή μείωση των δανείων και τη σταδιακή αύξηση των καταθέσεων. Η μείωση των δανείων επιτεύχθηκε με τη μεταφορά μέρους τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά και την πώληση δανείων από την Τρ. Κύπρου.
Υπολογίζεται ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν περίπου €14,5 δισ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να χρεώνουν τους μεγάλους καταθέτες τους για να καλύψουν το κόστος τοποθέτησης των καταθέσεων στην ΕΚΤ.
Η εποπτική απαίτηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει τεθεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμες αναταραχές στην ρευστότητα τους. Βάσει των απαιτήσεων που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι τράπεζες καλούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 100% των καθαρών εκροών τους σε περίοδο τριάντα εργάσιμων ημερών.
Το ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει η Σλοβενία φθάνοντας το 366,79% ενώ μετά την Κύπρο ακολουθούν η Πορτογαλία και η Φινλανδία.
Αντίθετα, το χαμηλότερο δείκτη έχουν η Ελλάδα (115,43%), η Ολλανδία (127,22%) και η Γαλλία (132,82%).
Ενώ η Κύπρος είχε προ της κρίσης σχετικά σημαντικό ποσό δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις στο σύστημα, η κατάσταση σήμερα έχει αντιστραφεί: Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη και ανέρχεται στο 60,26%.
Ο αριθμός των συστημικών τραπεζών στην Κύπρο ανέρχεται σε 3 ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης φθάνουν τις 113.
Αναφορικά με το δείκτη κοινών κεφαλαίων της κατηγορίας 1 για τις κυπριακές τράπεζες ανέρχεται στο 15,93%, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (14,37%).
Ο δείκτης ΜΕΔ ανέρχεται στο 18,15% και είναι ο δεύτερος ψηλότερος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα (37,4%).