Στάση αναμονής τηρούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για αλλαγή του rating της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και τι θα γίνει με το κρατικό μισθολόγιο.
Τα ψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η πτώση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους είναι τα ζητήματα που οι οίκοι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν. Στους αστάθμητους παράγοντες για τα δημόσια οικονομικά περιλαμβάνεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επιστροφή των αποκοπών των μισθών και συντάξεων κατά την περίοδο της κρίσης.
Πλέον, τρεις οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και DBRS, διατηρούν το κυπριακό αξιόχρεο σε θετική προοπτική, στέλνοντας τις μελλοντικές αναβαθμίσεις στο επόμενο έτος. Προσδοκίες για αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας το 2020 άρχισαν να δημιουργούν οι τελευταίες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch. Σε αναβάθμιση του ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου σε θετικό από σταθερό προχώρησε τον Σεπτέμβριο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών.
Ο οίκος, που είναι ο μόνος που διατηρεί την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba2. Όπως σημειώνει «εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα διατεθούν περισσότερα από €4 δισ. από τα σημερινά αποθέματα ΜΕΔ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ύψους €10 δισ., μέσω άμεσων πωλήσεων ή μέσω τιτλοποίησης προβληματικών δανείων, τα οποία θα μειώσουν τον δείκτη ΜΕΔ κάτω του 20% από 30% τον Ιούνιο του 2019», τονίζει ο οίκος.
«Ωστόσο», προστίθεται, «δεν περιμένουμε πλέον το «Εστία» να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που θα μειώσει τα ΜΕΔ πιο κοντά στο 10% το 2021 και έπειτα». O αμερικανικός οίκος προειδοποιεί ότι θα διαφοροποιήσει σε αρνητικές από θετικές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας εάν «η πτωτική τάση του χρέους αναστραφεί ή εάν οι πρόσφατες νομοθετικές ενέργειες για τον τραπεζικό τομέα δεν κατορθώσουν να μειώσουν σημαντικά τα προβληματικά δάνεια.
Ο οίκος DBRS αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ΜΕΧ, εν αναμονή νέων πωλήσεων πακέτων κόκκινων δανείων. Οι κυπριακές τράπεζες, συμπληρώνει, παραμένουν κερδοφόρες με τα κεφαλαιακά επίπεδα και την ικανότητα απορρόφησης απομείωσης δανείων να αυξάνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πέραν του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ο οίκος Fitch αναμένει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει κοντά στο 2% του ΑΕΠ τα έτη 2020-2021, πολύ πάνω από τις απαιτήσεις της ΕΕ. Η εκκρεμής απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αντιστροφή των περικοπών των μισθών του δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύει μέτριο δημοσιονομικό κίνδυνο, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος περίπου 0,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Τον μακρύ δρόμο που θα πρέπει να καλύψει η Κύπρος πριν προκύψουν νέες αναβαθμίσεις του αξιόχρεού της, αναδεικνύει σε νέα του έκθεση ο οίκος Standard and Poor’s, που ως γνωστό διατηρεί σταθερό τον ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ο οίκος διαβλέπει πιθανή αναβάθμιση εντός των επόμενων δύο ετών κρίνοντας ότι το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος καθηλώνουν το αξιόχρεο της Κύπρου στα υφιστάμενα επίπεδα, παρά το θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.