Αναστέλλει τις νέες χρεώσεις η Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να ανασταλεί η υλοποίηση των νέων τελών και χρεώσεων από την αρχή του έτους, ενώ η αναστολή δεν θα αφορά στους πελάτες των Κέντρων Διεθνών Εργασιών.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Νικολάου, πρόθεση της τράπεζας είναι να προχωρήσει με εντατικά εκπαιδευτικά προγράμματα που να απευθύνονται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, με σκοπό να ενισχυθεί η ετοιμότητα όλων για αυτή την αναπόφευκτη στροφή των τραπεζών στην τεχνολογία. Σύμφωνα με τον CEO, η ψηφιακή επιλογή είναι ασφαλής, γρήγορη και εύκολη. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι είτε ουσιαστικά φθηνότερη σε σχέση με τα καταστήματα, είτε δωρεάν.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, η Τράπεζα Κύπρου είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, και αισθανονται το τεράστιο βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται ο ρόλος της στην οικονομία του τόπου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποποιηθούμε αυτής της ευθύνης και την αναλαμβάνουμε.

“Θελήσαμε να ωθήσουμε τον τόπο στην ενίσχυση της ψηφιοποίησής του. Αυτό είναι το μέλλον και η ψηφιακή μεταμόρφωση του τραπεζικού τομέα και της Κύπρου γενικότερα είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, διαφαίνεται πως δεν είναι ολόκληρη η κοινωνία έτοιμη για αυτή την μεταμόρφωση και θα πρέπει να την βοηθήσουμε να ωριμάσει. Γι’ αυτό και κεντρικός άξονας των δράσεων μας σε σχέση με τις χρεώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι η εκπαίδευση των πελατών μας στην ψηφιακή εξυπηρέτηση και η ενημέρωση σχετικά με τρόπους που θα τους επιτρέπουν να αποφύγουν τις χρεώσεις”, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως συναντήθηκαν σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Νικολάου σημειώνει πως ζητήτησαν την πορεία της οικονομίας αλλά και τα πλάνα της Τράπεζας σε σχέση με τις στρατηγικές προτεραιότητές της. “Θεωρώ πως η αντιπροσωπεία φεύγει απόλυτα ικανοποιημένη από την εικόνα της τράπεζας, τα στρατηγικά πλάνα αλλά και την ισχυρή της θέση να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην οικονομία. Όπως ήταν φυσικό, έγινε συζήτηση και σε σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις, όπου επεξήγησα στην αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ τους λόγους πίσω από τις αλλαγές που έχουμε ανακοινώσει, και πως οι αλλαγές δεν καθιστούν την Τράπεζα Κύπρου την ακριβότερη για τους πελάτες”, αναφέρει.

Τα κίνητρα της προσπάθειας για νέες χρεώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο πρώτος λόγος αφορά στην προσπάθεια της τράπεζας να στραφεί προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση και να ενθαρρύνει τους πελάτες να απευθυνθούν στο κινητό τους για να εξυπηρετηθούν. “Ήδη, το 75% των συναλλαγών μας γίνεται από τα ψηφιακά κανάλια, και το μεγαλύτερό μας κατάστημα είναι σήμερα το κινητό των πελατών. Οι νέες χρεώσεις μας στα ψηφιακά μας κανάλια είναι, είτε σημαντικά φθηνότερες σε σχέση με τα καταστήματα, είτε εντελώς δωρεάν. Αυτή η πρόθεση παραμένει και αποτελεί κίνητρο προς τους πελάτες για να αυξήσουν την αξιοποίηση των ψηφιακών μας καναλιών εξυπηρέτησης”, συμπλήρωσε.

Κατά δεύτερο λόγο για τον κ. Νικολάου, οι νέες χρεώσεις αντικατοπτρίζουν το κόστος των συναλλαγών. “Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να απορροφούμε σημαντικό μέρος του κόστους. Σημειώνω επίσης πως η Τράπεζα επιθυμεί να δημιουργήσει αντικίνητρο για την χρήση επιταγών. Η επιταγή είναι μια μάστιγα που πλήττει κυρίως την μικρομεσαία επιχείρηση και η ανάλυσή μας δείχνει πως η οικονομία θα κερδίσει από τον περιορισμό της χρήσης και κατάχρησης που γίνεται από το συγκεκριμένο προϊόν”, τόνισε.

Ωστόσο, στη γραπτή του δήλωση αναφέρει πως τα δεδομένα που αφορούν στην ψηφιακή ετοιμότητα της Κύπρου καταδεικνύουν πως δεν είμαστε ανταγωνιστικοί στην διάχυση νέων τεχνολογιών και πως η πρόοδος θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την απασχόληση τα χρόνια που έρχονται.

“Οι μεγάλοι οργανισμοί οφείλουμε να ωθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία προς την ενίσχυση της ψηφιοποίησης του τόπου. Αναγνωρίζουμε, όμως, ότι ορισμένοι συμπολίτες μας δεν είναι σε θέση ακόμα να στραφούν στην ψηφιακή εξυπηρέτηση”, υπογράμμισε.

Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε πως κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Νεοφύτου τόνισε τις τελευταίες ημέρες πως ορισμένα άτομα, με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, δεν θα έχουν σε αυτό το στάδιο, πρόσβαση στις ασφαλείς και γρήγορες υπηρεσίες που είναι φθηνές ή δωρεάν από το σπίτι τους. “Μπορεί αυτές οι υπηρεσίες να είναι μεν εύκολες, αλλά ορισμένοι συμπολίτες μας χρειάζονται καθοδήγηση μέχρι να είναι εντελώς έτοιμοι να εξυπηρετηθούν από μόνοι τους”, σχολίασε.