Την καθιέρωση ενός μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας για οικονομικά ζητήματα, που θα λειτουργεί τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Έλληνα ομόλογό του Χρίστο Σταϊκούρα.
Ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντική ευθυγράμμιση στις οικονομικές πολιτικές των δύο χωρών. Από πλευράς του, ο Χρίστος Σταϊκούρας είπε πως η Κύπρος αποτελεί θετικό παράδειγμα για ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση. Την ίδια ώρα επανέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, σημειώνοντας πως κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
Σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Σταϊκούρα, που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συζήτησαν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ΕΕ και εξέφρασε αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει μια πορεία ανοδική, μια πορεία ανάκαμψης.
«Υπάρχει μια σημαντική ευθυγράμμιση στις οικονομικές πολιτικές των δύο χωρών. Μπορεί η Κύπρος να είναι λιγάκι πιο μπροστά στην αναπτυξιακή της πορεία, όμως οι επιδιώξεις είναι κοινές, οι προκλήσεις το ίδιο και έχουμε συζητήσει και αποφασίσει την καθιέρωση ενός μηχανισμού συνεργασίας και συνεννόησης και για την ευρωπαϊκή ατζέντα, μέσω των τεχνοκρατών των δύο υπουργείων αλλά και σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Υπουργός.
Ανέφερε ακόμα πως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού επιβεβαιώνει την επιθυμία του ιδίου και της κυβέρνησης της Ελλάδας για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και εξέφρασε βεβαιότητα ότι μέσα από την προσπάθεια που γίνεται θα υπάρξουν αποτελέσματα. «Η δική μας επιθυμία, ελπίδα είναι να έχουμε μια Ελλάδα με σταθερή οικονομία και οικονομικά και πολιτικά ισχυρή που θα συνεχίσει να αποτελεί το βασικότερο δικό μας στήριγμα αλλά και με την οποία θα μπορέσουμε να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», σημείωσε.
Στην εξαιρετική και αγαστή συνεργασία του με τον Χάρη Γεωργιάδη αναφέρθηκε ο Χρίστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Κύπρος με την καθοδήγηση του Χάρη Γεωργιάδη αποτελεί θετικό παράδειγμα για την ταχεία έξοδο από την οικονομική κρίση, με την επιτυχή εφαρμογή κατάλληλου μείγματος πολιτικών, σε ένα ήπιο πολιτικό περιβάλλον. Εμείς στην Ελλάδα χαιρόμαστε για την πορεία σας και το καλό σας παράδειγμα».
Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σήμερα βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Ακολουθούμε και οι δύο χώρες πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες σε ολόκληρη την περιοχή», είπε.
Σημείωσε ακόμα ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, αποτελεί το κορυφαίο εθνικό μέλημα και σταθερή επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσδιορίζουν το πλαίσιο της λύσης, η οποία θα πρέπει παράλληλα όμως να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια», είπε.
Επί του παρόντος, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «δυστυχώς, οι συνεχείς παρεμβάσεις και οι μη αποδεκτοί όροι και προϋποθέσεις που η Τουρκία διαρκώς προβάλλει δεν έχουν επιτρέψει την εξεύρεση συμφωνίας».
«Κρίσιμη παράμετρος για την πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο τερματισμός των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και της απειλητικής παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε πως «με τις ενέργειές της αυτές, η Τουρκία αντί να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, επιλέγει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, να υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και να αποσταθεροποιεί περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή».
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα πως η Ελλάδα από τις 7 Ιουλίου έκανε μια δυναμική επανεκκίνηση και πως η πολιτική σταθερότητα επανήλθε στη χώρα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει ήδη μεταρρυθμιστική ατζέντα, με στόχο την οικονομική μεγέθυνση, τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.
«Μια ισχυρή Ελλάδα και μια ισχυρή Κύπρος έχουμε πολλά να προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι, στην ανθρωπότητα», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ