Εντός του 2019 αναμένει η βορειοελλαδική εταιρεία ασφαλίσεων Interlife να εισαχθεί η μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)
Θα είναι μία από τις πρώτες που θα εισαχθούν, μετά από χρόνια κατά τα οποία καταγράφηκε η «μεγάλη έξοδος» των εισηγμένων.
Το πότε θα συμβεί αυτό σχετίζεται με τις διαδικασίες του Χρηματιστηρίου, με βάση τον αναθεωρημένο κανονισμό.
Στη μεγάλη βορειοελλαδική εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 70% στην οικογένεια Βοτσαρίδη, έχουν ήδη κάνει τοποθετήσεις θεσμικοί, διαχειριστές χαρτοφυλακίων και αμοιβαίων κεφαλαίων.
H Ιnterlife είναι ήδη, από το 2012 εισηγμένη στη Ν.Ε.Α. του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ενώ, μετά την εισαγωγή της και στο ΧΑΑ, η μετοχή της εταιρίας θα διαπραγματεύεται ταυτόχρονα και στα δύο Χρηματιστήρια.
Η «φούσκα» στα αυτοκίνητα
Το 35% της παραγωγής ασφαλίστρων της εταιρείας προέρχεται από τον κλάδο των αυτοκινήτων (41 εκατ. ευρώ). Ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε κατά 1% έναντι της προηγούμενης χρονιάς (333.421 οχήματα στις 31/12/2018 από 231.000 οχήματα το 2014).
Η εταιρεία είναι η 5η πανελλαδικά ως προς το μέγεθος του στόλου οχημάτων που έχει ασφαλίσει, με μερίδιο 7,5%, παρότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε μείωση ασφαλίστρων όπως έκαναν δεκάδες άλλες που ήθελαν να εισέλθουν στην ασφαλιστική αγορά.
Για κάποιες από αυτές, ο πρόεδρος της Interlife Γιάννης Βοτσαρίδης, είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν «πτωχευτικό ασφάλιστρο» κι ότι «έχουν κλείσει αλλά δεν το ξέρουν ακόμα».
Εκτίμησε δε ότι οι εταιρείες που έχουν μικρό χαρτοφυλάκιο δεν θα αντέξουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του νέου κανονισμού κι ότι το επόμενο διάστημα ο αριθμός τους θα μειωθεί.
Ο ίδιος δεν φαίνεται να προβληματίζεται ότι περί τα 700.000 οχήματα στη χώρα μας είναι ασφαλισμένα σε εταιρείες καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ/ ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά η έδρα τους είναι σε άλλη χώρα της Ευρώπης) γιατί θεωρεί ότι «όπως φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια αυτές οι εταιρείες, έτσι και κλείνουν».
Συνολικά προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις εταιρειών και ότι οι δυναμικές ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες θα ενισχυθούν έναντι των ξένων.
Στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας
Ο κ. Βοτσαρίδης εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα ασφαλίσεων υγείας, καθώς η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ έναντι 5% στην Ευρώπη. Η Interlife κατέγραψε αύξηση 40% το 2018 στη δραστηριότητά της στον τομέα υγείας και κάθε χρόνο προσθέτει 8.000-8.500 συμβόλαια.
Επίσης αποκάλυψε ότι ο Όμιλος θα δημιουργήσει επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης για τους περίπου 200 εργαζόμενους του, το οποίο θα είναι ανοικτό και στο δίκτυο των 2.000 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με τους οποίους συνεργάζεται.
Μιλώντας γενικότερα για τον κλάδο της υγείας ανέφερε ότι ξένα funds δείχνουν ενδιαφέρον για τον τομέα της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, κάνουν τοποθετήσεις σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εκτίμησε ότι όταν έρθει ο καιρός να πουλήσουν τη συμμετοχή τους, πολύ πιθανόν μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες να εισέλθουν και σε αυτό τον τομέα. Εκτίμησε δε ότι και το δημόσιο θα μπορούσε να έχει έσοδα από την υγεία, αν αναβάθμισε την ξενοδοχειακή υποδομή των νοσοκομείων. Ανοδική η πορεία της Interlife To 2018 έκλεισε με άνοδο εσόδων και δημιουργία νέων ασφαλιστικών προγραμμάτων. Ειδικότερα τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα (τζίρος) αυξήθηκαν το 2018 κατά 10,02% (60,85 εκατ. ευρώ έναντι 55,31 εκατ. ευρώ το 2017) και τα εγγεγραμμένα κατά 6,82% (63,06 εκατ. έναντι 59,04 εκατ. ευρώ).
H εταιρεία αύξησε τις επενδύσεις της κατά 2,7% σε σχέση με το 2017, με το συνολικό Χαρτοφυλάκιο Επενδύσεων και Διαθεσίμων να ανέρχεται στα 178,8 εκατ. ευρώ, έναντι 174,08 εκατ. ευρώ το 2017. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 3,76% (108,6 εκατ. ευρώ έναντι 104,66 εκατ. ευρώ το 2017) με το Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,65. Τέλος, με βάση το νέο εποπτικό πλαίσιο Solvency II, ο Δείκτης Ελαχίστου (αναγκαίου) Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) της Εταιρίας αναμένεται να ξεπεράσει το 570%, ενώ ο ιδιαίτερα σημαντικός Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 170%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους που είχε βάλει η εταιρία για το 2018. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο INTERLIFE ΜΙΚΤΟ έχει σωρευτική του απόδοση για την τριετία 2015-2018 στο 28,19%. Σε ότι αφορά την παραγωγή νέων προϊόντων το “LIFE Care”, το “BONUS x5” και το ανανεωμένο “Υγεία MAXIMUM” και το Υγεία OPTIMUM είναι τα νέα προγράμματα Υγείας που σχεδίασε το 2018 η INTERLIFE Ασφαλιστική.