Σταθερά τον δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη (μετά την Ελλάδα) παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με τα κεφάλαια να βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)
Ελαφρώς κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου βρέθηκαν οι κεφαλαιακοί δείκτες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το 1ο τρίμηνο του 2019. Ειδικότερα, ο δείκτης κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) βρισκόταν στο 13,7%, κατατάσσοντας την Κύπρο στην 26η θέση, σε σύγκριση με 14,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ ο συνολικός κεφαλαιακός δείκτης βρισκόταν στο 17,4% (25η θέση) με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 18,9%.
Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ διατηρείται ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ των κυπριακών τραπεζών, αφού ανήλθε στο τέλος του 1ου τριμήνου του έτους στο 45,9% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται στο 45,14%.
Ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρουσιάζεται και ο δείκτης καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος που ανέρχεται το 2,16% έναντι 1,42%. Ψηλότερα του μέσου όρου βρίσκεται και ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων που ανέρχεται σε 13,67% σε σύγκριση με 6,8% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.
Τον 5ο ψηλότερο δείκτη καθαρού επιτοκιακού εισοδήματος (ΝΙΙ) έναντι συνολικών λειτουργικών εσόδων παρουσιάζει η Κύπρος με 72,4% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 59%.
Παράλληλα, τον 5ο ψηλότερο δείκτη παρουσιάζει η Κύπρος όσον αφορά το κόστος προς έσοδα, ο οποίος στο τέλος του 1ου τριμήνου του έτους ανήλθε στο 70,8% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 6,63%.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βρισκόταν στο 6,1% που συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με το 116% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Πάντως όσον αφορά τη ρευστότητα, η Κύπρος παρουσιάζει τον 3ο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας με 326% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να βρίσκεται στο 153%.