Η Κύπρος, 15 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ είναι πλέον ένα σύγχρονο κράτος, που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ενωσης, στην Ευρωζώνη και έχει απεριόριστες δυνατότητες που αν τις μεγιστοποιήσει μπορεί να αυξήσει και τις πιθανότητες λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.
Ο κ. Σχοινάς συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής σε ανοικτό διάλογο με τους πολίτες με τίτλο «Ποια Ευρώπη θέλουμε» που συνδιοργανώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης μαθητές και μαθήτριες από επτά Λύκεια της Κύπρου.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως η λύση επιβάλλεται να είναι ευρωπαϊκή ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ ΕΕ και αραβικού κόσμου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του ΠτΔ στην σύγκληση της πρόσφατης Συνόδου στο Σαρμ ελ Σέϊχ.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στην Τουρκία λέγοντας ότι είναι ένας δύσκολος γείτονας και πρέπει να εξευρεθούν τρόποι συνύπαρξης και ένα επίπεδο συνεννόησης, προσπαθώντας να παραμένει η Άγκυρα σε ένα σταθερό δρόμο γιατί επιβάλλεται η συνεργασία μαζί της σε θέματα τρομοκρατίας, μεταναστευτικού/προσφυγικού και ασφάλειας. Κάλεσε την Άγκυρα να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση λέγοντας ότι αυτό τώρα γίνεται με διαλείψεις και όχι σταθερά.
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του είπε πως και οι ίδιοι οι θεσμοί φέρουν ευθύνη γιατί δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν την ΕΕ με απλούς όρους στους πολίτες, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι η ίδια μας η οικογένεια, ‘η ασπίδα και το δόρυ μας’ και δεν έχει την τεχνική, ‘Βρυξελλική’ εικόνα που πολλοί προσπαθούν να της προσδώσουν.
Ανέφερε πως η ΕΕ από την ιστορία έχει πλέον δικαιωθεί γιατί τα τελευταία 60 χρόνια είναι η πιο μακρά περίοδος ειρήνης σε μια ήπειρο ‘όπου όλοι πολέμησαν με όλους για όλα’, το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί οκτώ φορές και η ΕΕ σιγά αλλά σταθερά αναδεικνύεται σε μια ήπια ισχύ (soft power).
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να καλύψει το χώρο που άφησαν οι ΗΠΑ στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και των διεθνών σχέσεων και να αναδειχθεί σε κάτι παραπάνω από ήπια ισχύ και να μετατραπεί σε ηγετική δύναμη. Είπε όμως ότι δεν μπορεί να γίνει επεκτατική δύναμη, είναι ασπίδα και όχι φάλαγγα, ανέφερε.
Μίλησε όμως και για τις προκλήσεις που υπάρχουν και αφορούν την οικονομία και τη δημιουργία ευκαιριών για απασχόληση, την πράσινη ενέργεια και την βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την σημαντική άνοδο του ακραίου λαϊκισμού και των λεγόμενων identity politics.
Eνόψει και των ευρωεκλογών ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε πως η Επιτροπή δεν εμπλέκεται σε πολιτικές καμπάνιες όμως έχει ευθύνη να απαντά όταν λέγονται ανακρίβειες για την ΕΕ και μεταδίδονται fake news.
Eπεσήμανε ότι κάποιοι επιδίδονται σε άκρατο λαϊκισμό και θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη φορά που αυτό συνέβηκε θρηνήσαμε εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των μαχών και στα κρεματόρια. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τον εξτρεμισμό και το μίσος να πάρει το πάνω χέρι.
Στην παρέμβασή του σημείωσε ακόμη πως χρειάζεται συστράτευση όλων, κυβερνήσεων, βουλευτών, δημοτικών αρχών, αγροτών, κοινωνίας των πολιτών για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να σταματήσει η εθνικοποίηση των καλών και η δαιμονοποίηση των κακών καθώς και το αυτομαστίγωμα, τονίζοντας πως αυτό επιβάλλεται ειδικότερα στην εποχή της παραπληροφόρησης και των ανακριβειών.
Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι πολλοί πολίτες έχουν γνήσιες απορίες για την ΕΕ και τι κάνουν οι Βρυξέλλες και σε αυτές επιβάλλεται να απαντήσουμε και να πείσουμε. Όλοι αυτοί είπε, θέλουν λύσεις και απαντήσεις και δεν πρέπει να πακετάρονται με τους λαϊκιστές.
Ανέφερε σε άλλο σημείο πως η ΕΕ για να κερδίσει τους πολίτες χρειάζεται περισσότερο συναίσθημα, συγκινήσεις και αυθορμητισμό και λιγότερα νούμερα.
Μίλησε ακόμη για τις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης λέγοντας ότι το 2ο εξάμηνο του 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπήρξε διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ με δημιουργία κέντρων υποδοχής και ακτοφυλακή/συνοριοφυλακή στις χώρες της πρώτης γραμμής και συμφωνία με την Τουρκία για περιορισμό στο 97% των ροών.
Παραδέχθηκε ότι η διαχείριση της κρίσης δεν είναι λύση και ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολίτες από τις χώρες προέλευσης , πχ στην Αφρική, για να παραμένουν στις χώρες τους και να μορφώνονται. Μίλησε ακόμη για αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων με μόνιμη συνοριοφυλακή ώστε να μην πέφτει το βάρος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία και για την ανάγκη να γίνεται κατανομή και επιμερισμός.
Ανέφερε επίσης πως για τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς, αν της ζητηθεί κάτι επιπρόσθετο, να ανταποκριθεί.
Σε άλλο σημείο ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι οι πολίτες επιβάλλεται να ενημερώνονται περισσότερο για τα της ΕΕ και ότι οι ιστοσελίδες των διαφόρων θεσμών παρέχουν ένα πλούτο πληροφοριών ειδικά για τους νέους και για θέματα που τους ενδιαφέρουν όπως το Erasmus. H διευθύντρια του ΓΤΠ που συντόνιζε το διάλογο, Σόφη Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Γραφείο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα landing page με πληροφόρηση για την ΕΕ.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα καινοτομίας και έρευνας στην νέα ψηφιακή εποχή και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης η οποία αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ. Απαιτείται τόνισε το ρυθμιστικό πλαίσιο και αυτό πρέπει να συνδυαστεί με επιχειρηματικές ευκαιρίες.