Τριήμερο ραντεβού με επενδυτές έχουν κλείσει για την Κυπριακή Δημοκρατία οι τράπεζες Citi, Goldman Sachs International και HSBC, με την πρώτη συνάντηση να είναι σήμερα, Δευτέρα 11 του μηνός στο Λονδίνο. Μέχρι την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου η αποστολή του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών θα έχει επισκεφθεί Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι εκτός του μεγάλου χρηματοοικονομικού κέντρου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι πληροφορίες της «Κ», που δεν πηγάζουν μόνο από το εσωτερικό της χώρας, αναφέρουν ότι έως τις 19 Φεβρουαρίου η Κύπρος θα βγει στις αγορές, λίγες ημέρες δηλαδή μετά την επιστροφή του επιτελείου επί κυπριακού εδάφους. Οπως όλα δείχνουν τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και την επομένη θα ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Κύπρο να προχωρά με ομόλογο μεγαλύτερης διάρκειας από 10ετούς διάρκειας, εκπληρώνοντας παράλληλα ένα προσωπικό στοίχημα. Το στοίχημα που έχει τεθεί είναι να εκδώσει χρέος 15 ετών, ένα ομόλογο διάρκειας που δεν έχει βγάλει ποτέ στην ιστορία της.
Πηγές σημειώνουν πως το έδαφος είναι γόνιμο και οι συνθήκες ώριμες για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο ομόλογο η Κ.Δ., αντλώντας περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και όλα τα παραπάνω, μετά από μία επιτυχημένη έκδοση χρέους 10 ετών τον Σεπτέμβριο του 2018, τρεις ημέρες μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Standard and Poor’s, αλλά και άλλες δύο διαδοχικές αναβαθμίσεις, από τους οίκους Fitch και DBRS. Δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία αναφορικά με το επιτόκιο το οποίο ενδέχεται να λάβει η Κ.Δ. για το 15ετές ομόλογο –αφού δεν έχει εκδώσει ξανά παρόμοιας διάρκειας– αλλά οι ενδείξεις δείχνουν πως θα είναι χαμηλό, με τις συνθήκες να ευνοούν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Εάν το «επενδυτικό σινιάλο» δεν δείξει σημάδι έκδοσης 15ετούς ομολόγου, τότε η Κύπρος θα προχωρήσει σε άλλο ένα 10ετές και δανεισμό ύψους αντίστοιχου με του Σεπτεμβρίου του 2018, στο 1,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο επιτόκιο, σχολιάζεται πως θα είναι κάτω από το 2,4% που πέτυχε πριν από πέντε και πλέον μήνες, κοντά στο 2,3%. Υπενθυμίζεται πως το 2015 είχε προχωρήσει, επίσης, σε 10ετές ομόλογο, όμως λαμβάνοντας 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο υψηλό 4,25%. Και αυτή τη φορά η Κύπρος αναμένεται να δανειστεί φθηνότερα, ώστε να αναχρηματοδοτήσει όποιες ανάγκες έχει για τα επόμενα χρόνια βάσει του χρονοδιαγράμματος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ποντάρουν σε ομόλογα
Και όλα αυτά, την ώρα που οι επενδυτές φαίνεται να ποντάρουν σθεναρά σε κρατικά ομόλογα. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση 5ετούς ομολόγου με μεγάλη επιτυχία, η Ιταλία την περασμένη Πέμπτη προχώρησε επίσης με πρωτόγνωρη επιτυχία σε κοινοπρακτικό 30ετές και οι δύο ακολουθώντας την Ισπανία που στο τέλος Ιανουαρίου είχε προχωρήσει σε 10ετές με τεράστια επιτυχία. Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα οι προσφορές υπερκάλυψαν τη ζήτηση που ενώ ήταν δύο δισ. ευρώ, οι επενδυτές έδιναν 10 δισ. Η Ελλάδα, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ εντέλει. Η Ιταλία, άντλησε 8 δισ. ευρώ από το πενταπλάσιο ενδιαφέρον και γι’ αυτήν, με 41 δισ. ευρώ προσφορών.
Πενταπλάσια ήταν και η προσφορά για το ισπανικό 10ετές, αφού από τα 10 δισ. που ήθελε, της προσέφεραν 50 δισ. ευρώ οι επενδυτές. Για όλα τα παραπάνω, εγχώριες τραπεζικές πηγές σχολιάζουν πως επί της ουσίας δεν θα προλάβει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών να επισκεφθεί όλες τις πρωτεύουσες, αφού μόνο από την επίσκεψη στο Λονδίνο θα έχει υπερκαλυφθεί το ενδιαφέρον. «Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και επί ηγεσίας Χαρίλαου Σταυράκη», σχολίασαν
Ανάγκες ύψους 2,1 δισ. ευρώ
Για το 2019, όπως έχει ξαναγράψει η «Κ», η Κύπρος έχει ανάγκες ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Από το 10ετές που βγήκε τον Σεπτέμβριο το κράτος εξασφάλισε όχι μόνο τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το 2018, αλλά 700 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του τρέχοντος έτους. Τα διαθέσιμα ρευστά του κράτους ανέρχονται στα 1,38 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2019 το κράτος θα καταβάλει δύο δόσεις ύψους 312 εκατ. ευρώ για το ρωσικό δάνειο ύψους 2,5 δισ. που είχε συνάψει. Η Κύπρος βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα από τρεις Οίκους Αξιολόγησης, ενώ αναμένει την απόφαση του αμερικανικού Οίκου Moody’s στις 29 Μαρτίου. Η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου είναι πλέον πολύ καλύτερη από αυτή που είχε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2018. Όλοι οι οίκοι στις εκθέσεις τους αναφέρουν την καλύτερη οικονομική θέση που βρίσκεται πλέον η Κύπρος μετά τον διαχωρισμό και απορρόφηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.
Ως μεγάλο γεγονός επισημαίνουν και την πώληση του πακέτου των δανείων της Τράπεζας Κύπρου στην Apollo Asset Management ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Τα δύο αυτά γεγονότα έφεραν την Κύπρο να έχει Μη Εξυπηρετούμενα κοντά στα 10 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να την βλέπουν πλέον πολύ πιο ελκυστική επενδυτικά.