Έτοιμη να προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια προς τις ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κύπρο είναι η Κυβέρνηση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Roundtable with the Government of Cyprus: Foreign Investors Discuss with the Government of Cyprus the Strategy for Attracting Business and Talent to the Island», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο των επενδύσεων και διεθνών εταιρειών, λέγοντάς τους «επιτρέψτε μου να μεταφέρω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης σε όλους εσάς, τους αξιότιμους επενδυτές μας, για την ψήφο εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνη σας, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξή σας και την αποφασιστικότητά σας να αναπτύξετε τις επιχειρήσεις σας στη χώρα μας, σύμφωνα με κοινό όραμα: Να καθιερώσει την Κύπρο ως έναν ευημερούν, αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κόμβο, που θέλει να παρέχει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει οποιοσδήποτε επενδυτής».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το όραμα είναι να γίνει η Κύπρος κόμβος επενδύσεων διεθνών εταιρειών και πως δόθηκε έμφαση στην προσέλκυση διεθνών εταιρειών, ιδιαίτερα στον τομέα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. «Μία στρατηγική που είναι εναρμονισμένη με την στρατηγική μας για το 2025», τόνισε.
«Η εφαρμογή της Στρατηγικής και η ίδρυση και λειτουργία διεθνών εταιρειών στην Κύπρο θα προσφέρει υψηλή και βιώσιμη προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αυξημένης ζήτησης για εγχώριες υπηρεσίες, αλλά και θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να ενισχύσει θετικά έναν ανερχόμενο και υψηλών επιδόσεων κλάδο της οικονομίας, αυτόν της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθώς σταδιακά θα οδηγήσει στην ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις απαιτήσεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η οποία αποδεικνύει πως η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει άμεσα τις ξένες επενδύσεις, όπως και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
«Συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και κατατάσσοντάς την στην 30η θέση παγκοσμίως. Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με τα χρόνια, η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό διεθνών επιχειρήσεων και επενδύσεων στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να γίνει κόμβος παγκόσμιας κλάσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και γι’ αυτό ετοιμάσαμε αυτή τη νέα Στρατηγική που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, με την παροχή νέων κινήτρων, είτε για καθιερωμένες εταιρείες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους είτε για νέες εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε Κύπρος».
Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα ακολουθήσει θα μας προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις και προτάσεις για το πώς να προωθήσουμε περαιτέρω την Κύπρο ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και επιχειρηματικό κέντρο».
«Για το σκοπό αυτό, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια που κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διευκολύνει τα επιχειρηματικά σας σχέδια και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες σας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας:
«Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που έχει ως στόχο να παρουσιάσει το πρόσφατο σχέδιο δράσης και τη στρατηγική της Κυβέρνησης τόσο για την προσέλκυση διεθνών εταιρειών και επιχειρήσεων όσο για την επέκταση των δραστηριοτήτων εταιρειών που είναι ήδη εγκατεστημένες στο νησί.
Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να μεταφέρω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης σε όλους εσάς, τους πολύτιμους επενδυτές μας, για την ψήφο εμπιστοσύνης και την εμπιστοσύνη σας, καθώς και για τη συνεχή υποστήριξή σας και την αποφασιστικότητά σας να αναπτύξετε τις επιχειρήσεις σας στη χώρα μας, σύμφωνα με το κοινό μας όραμα: Να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας εύπορος, αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος, που επιθυμεί να παρέχει τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε επενδυτής μπορεί να ευδοκιμήσει.
Η Στρατηγική, που θα αναλύσουν λεπτομερώς οι αρμόδιοι Υπουργοί, περιλαμβάνει 12 στοχευμένες δράσεις σε πέντε πυλώνες και λαμβάνει υπόψη βέλτιστες πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη φιλοδοξία να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή μας, και φυσικά στην Ευρώπη.
Έμφαση δίνεται στους τομείς που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, την Καινοτομία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη, χωρίς, και θα ήθελα να τονίσω αυτό, να αποκλείονται οποιεσδήποτε εταιρείες ή επιχειρήσεις που επιλέγουν την Κύπρο ως χώρα των δραστηριοτήτων τους.
Μια στρατηγική που θα συνάδει πλήρως με τη Μακροπρόθεσμη Αναπτυξιακή Στρατηγική μας του 2035, το νέο παραγωγικό μοντέλο για το μέλλον, τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η εφαρμογή της Στρατηγικής και η ίδρυση και λειτουργία διεθνών εταιρειών στην Κύπρο θα προσφέρουν υψηλή και βιώσιμη προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της αυξημένης ζήτησης εγχώριων υπηρεσιών, αλλά και θα βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να ενισχύσει θετικά έναν αναδυόμενο και υψηλής απόδοσης τομέα της οικονομίας, αυτόν της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά στην ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις απαιτήσεις της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές διεθνείς εταιρείες υψηλής προστιθέμενης αξίας επέλεξαν την Κύπρο ως χώρα λειτουργίας, διαμονής και απασχόλησης, εκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος, όπως:
– Το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της,
– Τη γεωγραφική της θέση και την εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής,
– Το ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό της πλαίσιο,
– Το διαφανές φορολογικό καθεστώς της και τις διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες που προσφέρει.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Ειδικότερα, η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και λαμβάνοντας την 30η θέση παγκοσμίως.
Τα πιο πάνω αποτελέσματα δείχνουν με σαφήνεια ότι με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ετοιμάσαμε τη νέα αυτή Στρατηγική, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, με την παροχή νέων κινήτρων είτε για τις ήδη εγκατεστημένες εταιρείες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους είτε για νέες εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Τα κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
– Τη μετατροπή του υφιστάμενου Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης Επιχειρήσεων σε Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων, με κεντρικό σημείο επαφής για τις επιχειρήσεις και ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
– Την αναθεώρηση, τη διεύρυνση και την απλούστευση της πολιτικής για την απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ειδίκευσης και προσωπικού υποστήριξης από τρίτες χώρες, καθώς και το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης.
– Την απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας για τη χορήγηση του καθεστώτος επί μακρόν διαμένοντος.
– Την εισαγωγή της Βίζας για Ψηφιακούς Νομάδες για υπηκόους τρίτων χωρών που είναι αυτοαπασχολούμενοι ή μισθωτοί και εργάζονται εξ αποστάσεως με εργοδότες/πελάτες εκτός Κύπρου, μέσω της χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών.
– Νέα φορολογικά κίνητρα για υφιστάμενους ή νέους εργαζομένους που δεν έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, καθώς και για επενδύσεις σε καινοτόμες εταιρείες και για έρευνα και ανάπτυξη.
– Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για πολιτογράφηση μετά από πέντε έτη διαμονής και εργασίας στη Δημοκρατία, αντί για επτά, όπως ισχύει σήμερα.
Η Στρατηγική που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την περαιτέρω προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και, κυρίως, την προσαρμογή της οικονομίας μας στις απαιτήσεις της νέας εποχής, της εποχής της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο.
Οι διατάξεις της Στρατηγικής θα αναλυθούν διεξοδικά από τους αρμόδιους υπουργούς και, ως εκ τούτου, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.
Ωστόσο, πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά ειλικρινά όλους εσάς, τους στρατηγικούς μας συμμάχους και πρεσβευτές στο όραμά μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε επιχειρηματικό κόμβο παγκόσμιας κλάσης και επενδυτικό προορισμό.
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα ακολουθήσει θα μας προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες και προτάσεις για τον τρόπο περαιτέρω προώθησης της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και επιχειρηματικού κέντρου.
Για τον σκοπό αυτό, να είστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια που κρίνεται αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών σας σχεδίων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών σας».