Σάρκα και οστά παίρνει το φθινόπωρο η σύμπραξη της Alpha Systems Α.Ε. με την αμερικανική Summit Aviation, που δίνει στον Όμιλο Κουϊμτζή τα φτερά του contractor στην αμυντική βιομηχανία.
Οι πανηγυρικές ανακοινώσεις που είχαν γίνει φθινόπωρο του 2019, ακολουθήθηκαν από σειρά ενεργειών προετοιμασίας της τεχνικής βάσης υποστήριξης ελικοπτέρων και ελικοφόρων αεροπλάνων, σε ελληνικό έδαφος, με την ελληνική εταιρεία να δημιουργεί την εγκατάσταση και να εξασφαλίζει ειδικευμένο και διαπιστευμένο προσωπικό και, την αμερικανική, να εισφέρει τα licences, το μηχανικό εξοπλισμό και εργαλεία.
Όπως είπε στο GRTimes.gr o επικεφαλής του Ομίλου, κ. Θανάσης Κουϊμτζής, ως τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχει δημιουργηθεί η τεχνική βάση.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 ο Όμιλος έχει εισάγει τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με σύμβουλο εισαγωγής την Capital Markets Experts A.E (www.camex.gr).
Έργα για χώρες της Μεσογείου
Στη βάση θα υποστηρίζονται και θα συντηρούνται ελικόπτερα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, όπως όμως και άλλων κρατών που έχουν στο αμυντικό τους οπλοστάσιο αμερικανικά ελικόπτερα, αφού το ραντάρ του δυνητικού πελατολογίου της Alpha Systems θα πιάνει από την Τσεχία και νότια , μέχρι βορείως της Μέσης Ανατολής. Επίσης, στη βάση θα λειτουργεί και κέντρο εκπαίδευσης τεχνιτών.
Να σημειωθεί ότι η Alpha Systems A.E., είναι αντιπρόσωπος και συνεργάτης της Summit Aviation- εταιρείας του αεροναυπηγικού ομίλου Greenwich Aerogroup- για τη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
O Όμιλος, σε τούτη τη φάση, βρίσκεται κοντά στην επιλογή κατάλληλης έκτασης για τη χωροθέτηση του συγκροτήματος που θα δημιουργηθεί και το οποίο πρέπει να είναι σχετικά κοντά σε βάση ελικοπτέρων.
Σε Αττική ή Κεντρική Μακεδονία
Έτσι σκανάρονται κατάλληλες εκτάσεις, περίπου των 20 στρεμμάτων, στην Αττική ή στη Κεντρική Μακεδονία, λαμβανομένου υπόψη ότι βάσεις ελικοπτέρων υπάρχουν σε Μέγαρα, Στεφανοβίκειο και Μαραθώνα, ενώ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας υπάρχει σταθμός ελικοπτέρων.
Παράλληλα, έχει γίνει ήδη ο πρώτος κύκλος συνεντεύξεων για τη στελέχωση της Alpha Systems με καταρτισμένο, έμπειρο τεχνικό προσωπικό καθώς η εταιρεία θα χρειαστεί σε πρώτη φάση περί τα 15 άτομα, που εκτιμά ότι θα αντλήσει από Έλληνες που απασχολούνται στο αντικείμενο, στο εξωτερικό, αλλά και από απόστρατους μηχανικούς αεροσκαφών.
Επίσης έχουν γίνει επαφές με εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή των υπόστεγων, των λεγόμενων hangers, που θα είναι βάσει ειδικών προδιαγραφών.
«Είμαστε σε εντατικές προετοιμασίες, ώστε να αρχίσει να παράγει έργο αυτή η συνεργασία με τη Summit Aviation. Υπάρχουν σχεδιασμοί για την ανάληψη projects από τρίτες χώρες, ενώ εξετάζουμε και τη δυνατότητα συνύπαρξης με φορέα συντήρησης πολιτικών ελικοπτέρων, οπότε σε δεύτερο χρόνο να γίνει η ανεξάρτητη βάση της Αlpha Systems», πρόσθεσε ο κ. Κουϊμτζής.
Αυτή η σύμπραξη θα έχει προφανέστατα οφέλη για την ελληνική βιομηχανία και δη την αμυντική, σε μία περίοδο που οι στρατηγικές συνέργειες που αναπτύσσει η χώρα μας είναι σημαντικότατες, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, είτε για το Ισραήλ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει αναφορά και στη συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ, για τη δημιουργία στην Καλαμάτα, από την ισραηλινή Elbit Systems, Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η σύμπραξη λοιπόν της Alpha Systems με την Summit Aviation, πρέπει να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων που αφορούν τις στρατηγικές συνεργασίες στο αμυντικό τομέα.
Το προφίλ του Ομίλου Kουϊμτζή
Ο Όμιλος Κουϊμτζή έχει παρουσία στην αγορά από το 1936, στους κλάδους των εξαρτημάτων μηχανολογικών εφαρμογών, των εξαρτημάτων μετάδοσης κίνησης και στις ειδικές κατασκευές για τον τομέα της άμυνας, αλλά και στα γεωργικά μηχανήματα.
Ο Όμιλος που συνδυάζει τη Μηχανολογία με τις Καινοτομικές Τεχνολογικές Λύσεις, είναι καταξιωμένος προμηθευτής της βαριάς βιομηχανίας, με εξαγωγική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 70% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και διανομή μηχανολογικών εξαρτημάτων σε 40 χώρες.