Α. Παπαδόπουλος: Η Ελληνική Τράπεζα στο πλευρό του Κύπριου αγρότη

Την ανάγκη για να καταστούν τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα πιο ανταγωνιστικά, με την έρευνα και την τεχνολογία να αποτελούν το κλειδί για τη λύση, υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων Λευκωσίας της Ελληνικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσε, η Ελληνική Τράπεζα τάσσεται στο πλευρό του Κύπριου αγρότη για να καταφέρουν μαζί να πάρουν τον τομέα μπροστά. Απαραίτητο συστατικό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι η μεθοδικότητα, η δημιουργικότητα και η συνεργασία μεταξύ των φορέων και των παραγωγών.

«Ως Ελληνική Τράπεζα πιστεύουμε στον Κύπριο παραγωγό, έχει το επιχειρείν μέσα του».

Ευκαιρίες και προκλήσεις

Ο πρωτογενής τομέας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις, όπως είναι οι «αστάθμητοι» παράγοντες, οι καιρικές συνθήκες, το υψηλό κόστος των υλικών και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των πρώτων υλών που εισάγονται. Επιπρόσθετα, το μεταφορικό κόστος για σκοπούς εξαγωγής είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να είναι υψηλό και το κόστος τελικού προϊόντος, ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος. Τόνισε την σημασία της προστιθέμενης αξίας, ούτως ώστε το προϊόν να καταστεί πιο ανταγωνιστικό, με μονόδρομο την επένδυση σε έρευνα και τεχνολογία.

«Να βρούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και να επωφεληθούμε, δηλαδή τον καιρό, το έδαφος, τους χώρους που έχουμε, τη θέση της Κύπρου».

Η συμβολή της Ελληνικής Τράπεζας
Η Ελληνική Τράπεζα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα, αφού από πλευράς τραπεζών, βρισκόμαστε σε μια περίοδο χαμηλών επιτοκίων και άνετης ρευστότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης της Ελληνικής Τράπεζας κατά την περίοδο 2014 – 2020, έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους και να τις αναβαθμίσουν.

«Η τράπεζα από την μεριά της για να δώσει δανεισμό, ο οποίος μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% της ανάπτυξης που χρειάζεται ο παραγωγός, χρειάζεται ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις που να δείχνουν κερδοφορία ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμού».