Το διεθνές ενδιαφέρον για την πρόσφατη έκδοση ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν αξιοσημείωτο. Ο Προϋστάμενος Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους, κ. Φαίδωνας Καλοζώης, χαρακτήρισε την τελευταία έξοδο της Κύπρου στις αγορές ως την πιο πετυχημένη που έχει πραγματοποιήσει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια.
Οι προσφορές από τους διεθνείς επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με το ποσό που τελικά άντλησε η Κυπριακή Δημοκρατία να κυμαίνεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συμπληρωματικές εκδόσεις ομολόγων παρουσίασαν επενδυτές που προέρχονται από την Μεγαλη Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι κυριότεροι τύποι επενδυτών φαίνονται να είναι οι Διαχειριστές Κεφαλαίων (Fund Managers) και τα Hedge Funds.
Από ποιες χώρες είναι οι επενδυτές των κυπριακών ομολόγων;
Σημειώνεται ότι έχει αντληθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με συμπληρωματικές εκδόσεις ομολόγων που λήγουν το 2024 και το 2040, με το συνολικό ποσό να χωρίζεται στα ίσα ανάμεσα στις δύο εκδόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το συνολικό μερίδιο της τελευταίας έκδοσης ομολόγους που αντιστοιχεί σε Βρετανούς επενδυτές κυμαίνεται στο 34,9%. Οι Σκανδιναβοί επενδυτές κατέχουν μερίδιο των τελευταίων κυπριακών ομολόγων σε ποσοστό 15,1%, ενώ ακολουθούν επενδυτές από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία σε ποσοστό 13%, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία σε ποσοστό 13% και τις ΗΠΑ σε ποσοστό 7%.
Σημειώνεται ότι επενδυτές από την Κύπρο έχουν επενδύσει στην τελευταία έκδοση κυπριακών ομολόγων σε ποσοστό 7% ενώ από την Ελλάδα σε ποσοσό 5%.
Ποια τα χαρακτηριστικά των κατόχων των κυπριακών ομολόγων;
Το ομόλογο το οποίο λήγει το 2024, προτίμησαν κατά 61,12% Fund Managers, κατά 13,9% hedge fund, κατά 11,2% ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, κατά 3,7% τραπεζικοί ιδιωτικοί οργανισμοί και κατά 10% κεντρικές τράπεζες και κρατικοί θεσμοί.
Για το ομόλογο το οποίο λήγει το 2040 το κύριο ενδιαφέρον ήταν από Fund Managers κατά 58,9% των συνολικών 500 εκατομμυρίων. Το υπόλοιπο αφορούσε επενδυτές που χαρακτηρίζονται ως Hedge Funds κατά 17,9%, τραπεζικοί ιδιωτικοί οργανισμοί κατά 13,3%, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία κατά 3,8% και κεντρικές τράπεζες και κρατικοί θεσμοί κατά 6,2%.