Scope: Η Κύπρος ανάμεσα στις πιο ευπαθείς σε εξωτερικούς κινδύνους οικονομίες

Κύπρος, Κροατία και Ρουμανία είναι οι τρεις πιο ευπαθείς σε εξωτερικούς κινδύνους οικονομίες μέλη της ΕΕ, τονίζει ο Scope Ratings σε ειδική έκθεση του στην οποία αξιολογεί 63 οικονομίες του πλανήτη και τις τοποθετεί σε σειρά κατάταξης, ανάλογα με την ευπάθεια ή την ανθεκτικότητα τους σε εξωτερικούς κινδύνους.

Η Κύπρος, η οποία διαθέτει συνολική βαθμολογία 9,6, όταν η καλύτερα τοποθετημένη σε εξωτερικούς κινδύνους, που είναι η Ταϊβάν, διαθέτει βαθμολογία 17,0, βαθμολογείται με 4,7, από το 10 (που είναι η καλύτερη βαθμολογία) σε σχέση με την ευπάθεια της σε εξωτερικά σοκ, υποχωρώντας κατά 23 θέσεις, στην 50η θέση, και με 4,9 σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα της, κερδίζοντας 4 θέσεις, στην 50η θέση επίσης.

Τα τρωτά σημεία της κυπριακής οικονομίας αποτελούν, σύμφωνα με τον Scope Ratings, το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έναντι του ΑΕΠ και παράλληλα τα υψηλά επίπεδα ακαθάριστου εξωτερικού χρέους ύψους 936% του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2019. Στα θετικά της Κύπρου το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης και έχει πρόσβαση σε πιστώσεις.

Ελλάδα, Πολωνία και Ισπανία είναι άλλα τρία μέλη της ΕΕ με συγκριτικά πολλά τρωτά σημεία σε εξωτερικά σοκ, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, ενώ από την άλλη πλευρά, Μάλτα, Λουξεμβούργο και Δανία είναι οι περισσότερο ανθεκτικές οικονομίες εντός της ΕΕ.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναφέρει ότι οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς, οι οποίες επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και η πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2020, έχουν αποκαλύψει τα τρωτά σημεία που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομίες λόγω πιέσεων στο ισοζύγιο πληρωμών.

Από το σύνολο των 63 χωρών που εξετάζει ο γερμανικός οίκος, η Κύπρος κατατάσσεται στην 55η θέση, ενώ Γεωργία (63η θέση), Τουρκία (62η θέση) και Αργεντινή (61η θέση) είναι, σύμφωνα με τον οίκο, οι περισσότερο ευπαθείς οικονομίες για το 2020 οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και σημαντική αδυναμία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αντίθετα, Ταϊβάν, Κίνα και Ελβετία είναι οι καλύτερα τοποθετημένες οικονομίες έναντι των εξωτερικών σοκ.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο Scope αναφέρει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου διευρύνθηκε στο 6,7% του ΑΕΠ το 2019, από 4,4% του ΑΕΠ το 2018.

Προσθέτει ότι η εξωτερική θέση της κυπριακής οικονομίας χαρακτηρίζεται από υψηλά ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο (21,5% του ΑΕΠ το 2019), αντισταθμιζόμενο από κάθε μεγάλο πλεόνασμα στις υπηρεσίες (21,3% του ΑΕΠ), που οφείλεται στον τουριστικό τομέα και στο γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, ο Scope τονίζει πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει υπερβεί ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά επίπεδα σε ό,τι αφορά την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP), μεταξύ των οικονομιών της ΕΕ, το -116%, ενώ παράλληλα διαθέτει υψηλά επίπεδα ακαθάριστου εξωτερικού χρέους ύψους 936% του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2019, το οποίο, ωστόσο, έχει μειωθεί σε σχέση με την κορύφωση του το 2015 ύψους 1.263% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι πέραν του 70% του δημόσιου χρέους της Κύπρου κατέχεται από μη κατοίκους.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι οι οντότητες ειδικού σκοπού (SPE) στην Κύπρο στρεβλώνουν σημαντικά την εξωτερική θέση της οικονομίας, ενώ έχουν περιορισμένους δεσμούς με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα:

Σημειώνει ότι εξαιρουμένων των SPE, η διεθνής καθαρή επενδυτική θέση (NIIP) και το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Κύπρου βρίσκονται σε πιο μέτρια επίπεδα στο 34,3% του ΑΕΠ και στο 262% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, στο τρίτο τρίμηνο του 2019, παρόλο που είναι ακόμη χειρότερο, όπως σημειώνει, από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον Scope, ότι η Κύπρος επωφελείται από την ένταξη στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες, Κροατία και Ρουμανία, που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, παρέχοντας έτσι στην Κύπρο πρόσβαση σε πιστωτική ενίσχυση σε στιγμές κρίσης όπως η μειωμένη μεταβλητότητα συναλλάγματος και τα περιορισμένα επιτόκια δανεισμού που προέρχονται από το κοινό νόμισμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ