Σχόλιο μηνιαίας πορείας Ν.Ε.Α.ς Χ.Α.Κ. [06/2022]

Αυξημένος κατά 0,22% εμφανίστηκε ο Γενικός Δείκτης της Ν.Ε.Α.ς του Χ.Α.Κ. για το μήνα Ιούνιο, διαμορφωμένος στις 1.296,83 μονάδες. Η υψηλότερη μηνιαία τιμή κατεγράφη στις 27 του μήνα (1.297,13 μονάδες) ενώ η χαμηλότερη στις 17 με 1.294,19 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, χωρίς να παρουσιάσει αξιοσημείωτη διαφορά συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, στα € 847.296,00.

Για ακόμη ένα μήνα η iDNA Genomics απορρόφησε περισσότερο από το 90% της συνολικής ρευστότητας ενώ σημαντικά μερίδια κατέλαβαν και οι Wealthavenue, Ρ Ενέργεια 1 Ενεργειακή, Interlife και Aphrodite Springs.  Top gainer για δεύτερο συνεχόμενο μήνα είναι η Ρ Ενέργεια 1 Ενεργειακή, η οποία πραγματοποίησε άνοδο της τάξεως του 9,29%. Άλμα ανόδου πραγματοποίησε και η μετοχή της iDNA με 7,44%  ενώ κέρδη κατέγραψε και η Wealthavenue (+2,99%). Η Aphrodite Springs διατήρησε σταθερή την τιμή της ενώ η Interlife έκλεισε δεύτερο μήνα σερί στα κόκκινα (-1,02%).

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς παρουσιάζει αισθητή μείωση, κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα της διαγραφής των τίτλων της Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Plc. Η κυπριακή εταιρεία από τον ευρύτερο χώρο του real estate και ιδιαιτέρως τουριστικών θέρετρων πολυτελείας ήταν από τις πρώτες εισαχθείσες στη Ν.Ε.Α., με παρουσία από τις 29/3/2010. Έπειτα από 12 χρόνια και 2 μήνες διαπραγμάτευσης αποχώρησε από το ταμπλό, προκαλώντας συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης στα € 2.799.320.276 (-9,35%) ενώ η αγορά ομολόγων αύξησε τη συνολική της αξία στα € 852.730.592.

Η άνοδος της αξίας της αγοράς ομολόγων εξηγείται από την εισαγωγή των αξιών της ALTRECOM PLC. Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στην άντληση κεφαλαίων μέσω της έκδοσης ομολόγων και στις επενδύσεις σε κινητές αξίες, μέσω των θυγατρικών της, Donimaro Limited και Earth S.R.O.. Επιπλέον των ομολογιών, η ALTRECOM PLC εισήγαγε και τους μετοχικούς τίτλους στη Ν.Ε.Α. ταυτοχρόνως. Εγκεκριμένος Σύμβουλος της κυπριακής εταιρείας είναι η FINCAP Advisers Ltd, η οποία έφτασε τις 5 εισαγωγές στην αγορά των ομολόγων, πραγματοποιώντας και την πρώτη της εισαγωγή μετοχών. Η κατάταξη των NOM.AD.s με τα νέα δεδομένα έχει και πάλι στην κορυφή την CA.M.EX., η οποία προηγείται με 17 επιτυχείς εισαγωγές, την Prudens ακολουθεί με 10 εισηγμένες και τις υπόλοιπες θέσεις να καταλαμβάνουν οι ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΛΕΩΝΙΔΟΥ Δ.Ε.Π.Ε με 6 εισαγωγές και 7 ενεργές και η Aeonic Securities με 5 ενώ η CISCO έπεσε στις 3 ενεργές εταιρείες. Από τους υπόλοιπους 60 εγκεκριμένους Nominated Advisors, μόλις 17 είναι ενεργοί, έχοντας από 0 έως 4 εισαγωγές ο καθένας.

Μπορείτε να δείτε την αναλυτική απεικόνιση της πορείας του μήνα στους παρακάτω πίνακες.