«Αξιόπιστος εταίρος της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας η Κύπρος»

Η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστος εταίρος της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών για περαιτέρω πρόοδο της οικονομικής μας συνεργασίας, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετίζοντας επίσημο Χριστουγεννιάτικο δείπνο στη Λεμεσό, που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ και ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, στην παρουσία και του Ρώσου Πρέσβη, Στανισλάβ Οσάτσι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά «για την ανεκτίμητη συμβολή σας στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, καθώς και τον ζωτικό σας ρόλο στη δημιουργία νέων επενδυτικών συνεργιών και στην προώθηση της χώρας μας ως ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο».

Υπογράμμισε, επίσης, το σημαντικό ρόλο της ενεργού και συνεχώς αυξανόμενης ρωσικής κοινότητας στο νησί και ιδιαίτερα στη Λεμεσό,, η οποία «σφυρηλατεί δυνατούς κοινωνικοοικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών», όπως είπε.

Δεν θα ήταν υπερβολή, συνέχισε, να αναφερθεί ότι οι ισχυροί διαπροσωπικοί δεσμοί μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων, αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας και βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης των δυο μερών.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας για την «Κύπρο του αύριο», μέσα από τις πραγματικότητες που δημιούργησε η πανδημία, όπως είπε, του κορωνοϊού.

«Αυτή η νέα πραγματικότητα μας προσφέρει την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην αναζωογόνηση της οικονομίας μας και να διαφοροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω το αναπτυξιακό μας μοντέλο, ώστε να είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε άμεσα σε τυχόν απρόβλεπτες κρίσεις και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις της νέας εποχής», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο αυτό, πρόσθεσε, προβλέπει απορρόφηση 4,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2026, αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 7% στο κυπριακό ΑΕΠ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας.

Ανέφερε δε ότι, μεταξύ άλλων, το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησης και παροχής κινήτρων για σχετικές επενδύσεις.

«Το σχέδιο αυτό συμπληρώνεται από την εθνική μας στρατηγική για την προσέλκυση επιχειρήσεων για ίδρυση ή επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, με την παροχή νέων κινήτρων, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απλούστευση της πολιτικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών και τη χορήγηση Καθεστώτος Μακροχρόνιας Διαμονής , την εισαγωγή της Digital Nomad Visa και νέα φορολογικά κίνητρα σε υφιστάμενους ή νέους υπαλλήλους που δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι, η εθνική πολιτική θα τονώσει ξανά την εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δυο επιχειρηματικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα σε νέους επωφελείς τομείς, όπως η τεχνολογία, η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη.

Παρά την απόσταση μεταξύ των δυο χωρών και τη διαφορά σε μέγεθος, η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας, στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών για περαιτέρω πρόοδο της οικονομικής μας συνεργασίας, κατέληξε.

Εξάλλου, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι το Επιμελητήριο έχει προσφέρει την πλήρη στήριξη του στις διάφορες δραστηριότητες του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στη Ρωσία και στη ρωσική επιχειρηματική κοινότητα του Λονδίνου.

Ανακοίνωσε δε ότι, τους επόμενους μήνες, οργανώνεται εκδήλωση στο Λονδίνο, με στόχο ρωσικές εταιρείες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για μεταφορά των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, από την Μεγάλη Βρετανία, στην Κύπρο.

Σημείωσε δε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο δείπνο, αποδεικνύει την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης στις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.