Τους νέους κανόνες κατά της φοροαποφυγής, οι οποίοι υποχρεώνουν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να δημοσιοποιούν τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα της Ε.Ε., ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος, είναι να υπάρχει μια ορισμένη ευελιξία, αλλά και να εμποδίζονται οι πολυεθνικές εταιρείες να εφαρμόζουν καταχρηστικές φορολογικές πρακτικές.
Συγκεκριμένα, οι πολυεθνικές εταιρείες και οι θυγατρικές τους, που έχουν ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της Ε.Ε. θα υποχρεούνται πλέον να δημοσιοποιούν το ακριβές ποσό των φόρων που καταβάλλουν σε κάθε κράτος μέλος.
Τα φορολογικά τους στοιχεία θα πρέπει να δημοσιοποιούν ακόμη και θυγατρικές εταιρείες ή υποκαταστήματα που έχουν έσοδα χαμηλότερα από το όριο των 750 εκατ. ευρώ, εφόσον κρίνεται ότι ο μοναδικός λόγος ύπαρξής τους είναι να μπορούν οι μητρικές εταιρείες τους να παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποβολή στοιχείων
Στους νέους κανόνες περιλαμβάνονται και διατάξεις που επιτρέπουν σε πολυεθνικές εταιρείες να απαλλάσσονται προσωρινά από ορισμένες υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων. Η δυνατότητα αυτή, ωστόσο, θα δίνεται μόνο εφόσον πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Για το πώς η Κύπρος ενδεχομένως επηρεάζεται από τους νέους κανόνες κατά της φοροαποφυγής κλήθηκαν από το InBusinessNews να τοποθετηθούν ο πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικού Σχεδιασμού και Πολιτικής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου(ΣΕΛΚ) Αντώνης Ταλιώτης και η εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.
Κοινή εκτίμηση αποτελεί πως η νέα ευρωπαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση δεν αναμένεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην Κύπρο, αλλά αντιθέτως, με τις σωστές ενέργειες μπορεί να αποτελέσει ακόμη και ευκαιρία. Όσον αφορά τις επενδύσεις, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν, αφού δεν τις «αγγίζουν» τα κριτήρια.
Αντώνης Ταλιώτης: Ανταγωνισμός επί ίσοις όροις
Δεν αναμένονται αρνητικές επιπτώσεις, καθώς οι επερχόμενοι κανόνες συμβαδίζουν με το πλαίσιο της εξέλιξης της Κύπρου σε μια σύγχρονη φορολογική δικαιοδοσία με αυστηρούς κανόνες φοροαποφυγής, υπέδειξε ο Αντώνης Ταλιώτης.
«Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και άλλων παραδοσιακά φιλικών φορολογικών καθεστώτων, θα ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις και οι νέοι κανόνες δημοσιοποίησης πληροφοριών ανά χώρα δεν προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κανένα κράτος μέλος», εξήγησε.
Ο κ. Ταλιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος με ακόμη επτά χώρες, ήταν αντίθετες στον τρόπο υιοθέτησης της οδηγίας λόγω κάποιου νομικού σημείου και για λόγους διαφάνειας στη φορολογία. Όπως επισήμανε, η Κύπρος εκφράζει συνεχώς την υποστήριξή της στις διάφορες πρωτοβουλίες του ΟΟΣΑ για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού τοπίου και τη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας.
Οι επιπτώσεις στις επενδύσεις
Όσον αφορά τις επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Ταλιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα επηρεαστούν από τη νέα οδηγία. Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι πλείστες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν έχουν ενοποιημένα έσοδα που να υπερβαίνουν το όριο των 750 εκατ. ευρώ, άρα δεν θα τις αγγίξει η οδηγία.
Πρόσθεσε, περαιτέρω, ότι η νέα νομοθεσία περιέχει και ορισμένες διατάξεις που επιτρέπουν σε κάποιες περιπτώσεις πολυεθνικών να εξαιρούνται προσωρινά από ορισμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων ανά χώρα.
Οι εξελίξεις που βελτιώνουν τη φήμη της Κύπρου
Αντίθετα, όπως ανέφερε, οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις που αφορούν τη διαφάνεια, τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, την υποχρέωση κατάρτισης φακέλου τεκμηρίωσης των τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών κ.α., έρχονται για να συμβάλουν στη βελτίωση της φήμης της Κύπρου ως κέντρο διεθνών δραστηριοτήτων.
«Ο κρατικός και o ιδιωτικός τομέας θα πρέπει όμως τάχιστα να ενεργοποιηθεί και να φέρει στο προσκήνιο τα μη φορολογικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος, όπως η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, η καλή ποιότητα και χαμηλό συγκριτικά κόστος ζωής, το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον κ.α.», διευκρίνισε.
Ο κ. Ταλιώτης κατέληξε τονίζοντας ότι η προσοχή της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στη βελτίωση των παρεμφερών κλάδων, όπως το κρατικό και τραπεζικό σύστημα, οι αερομεταφορές και η παροχή μη φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ευκαιρία για φορολογική μεταρρύθμιση
Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλλαγές ως μια πρόκληση και μια ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, αφού η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση ήταν πριν 20 χρόνια, επισήμανε από την πλευρά της η Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου.
«Τόσο σε διεθνές επίπεδο, με τις αποφάσεις των G7, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνονται νέες ιστορικές συνθήκες φορολογικής διαφάνειας, που αφορούν όχι μόνο τον προωθούμενο ενιαίο φορολογικό συντελεστή αλλά και τη φορολογική μεταχείριση των μεγάλων πολυεθνικών. Συνεπώς, η Κύπρος δεν πρέπει να οδηγηθεί στην απομόνωση ούτε να εκδηλώσει φοβικά σύνδρομα», υπογράμμισε.
Αντίθετα, αυτές οι αλλαγές θα μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.
Προς ένα σύγχρονο φορολογικό περιβάλλον
«Πρέπει δηλαδή να μετατρέψουμε αυτή την παγκόσμια φορολογική μεταστροφή, σε μια ευκαιρία, με προσεκτικό σχεδιασμό, αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα και κίνητρα, με εξωστρέφεια και με πλήρη συμμόρφωση με τα νέα δεδομένα για πάταξη της φοροδιαφυγής. Μπορούμε και πρέπει να κτίσουμε εκ νέου ένα σύγχρονο αξιόπιστο φορολογικό περιβάλλον για να αποκομίσουμε οφέλη και θετικό αντίκτυπο για την Κυπριακή οικονομία αλλά και για τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό» διευκρίνισε σχετικά.
Η κ. Παναγιώτου, έστειλε το μήνυμα ότι το κατά πόσο η νέα συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποτελέσει απειλή ή θετική εξέλιξη για την Κύπρο, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και την δική μας πολιτική προσέγγιση. και κατ’ επέκταση το δικό μας όραμα.